Het is tijd voor de tuinboon! 8x heerlijke recepten en ideeën
Wie een moestuin heeft, zal nu volop aan het oogsten zijn, maar ook in de supermarkten vind je ze overal: de tuinboon is er weer. De ietwat bittere, groene boon die heerlijk is in salades, op een toastje, als dip of door pastagerechten. Kortom, de hoogste tijd om onze favoriete recepten met tuinbonen te delen.
Om ervan te genieten zolang het kan!
8x recepten met de tuinboon
Ben je nieuw in het tuinbonenlandschap en vraag je je af wat nu een geschikte tuinboon is? We schreven eerder een tuinbonen overzicht waarin we je haarfijn uitleggen welke tuinboon nu écht lekker is.
Egyptische tuinbonendip ful medames
Een dip van tuinbonen met een smaakvolle tomatensalsa en tahin als topping, dat kan bijna niet teleurstellen. Flatbread erbij of een lekker toastje en je zit gebakken als ‘t om Midden-Oosterse heerlijkheid gaat.
> Naar recept: Ful Medames
Zomerse bladerdeegtaartjes met tuinbonen, ricotta en munt
Bladerdeeg is natuurlijk altijd een goed idee. Helemaal als je ‘t rijkelijk belegt met het beste van de zomer: tuinbonen. We maken er in dit recept een lekkere spread van door de bonen licht te prakken. Hierna kleden we de bladerdeegtaartjes aan met ricotta, munt en eventueel nog andere kruiden uit je tuin. De groene rakker op z’n best!
> Naar recept: Bladerdeegtaartjes met tuinbonen, ricotta en munt
Tuinbonensalade met artisjokharten en Parmezaan
De tuinboon en de Italiaanse keuken zijn een match made in heaven. Zodra de groene boon te oogsten is, zie je ‘m in Italië volop. Door pasta’s, als pastasaus, op pizza’s of in salades. Maak er eens deze salade mee met artisjokharten en Parmezaan. Zin in iets extra’s? Voeg er knapperig gebakken prosciutto aan toe of wat gefrituurde kappertjes.
> Naar recept: Tuinbonensalade met artisjokharten en Parmezaan
Salade met zilverui, krieltjes en tuinbonen
De groene zomerboon is bij uitstek geschikt saladevoer. Hij is fris, voedzaam en vult enorm. Daarom zijn wij misschien wel zo dol op ‘m. Oké, én vanwege die typische smaak. In deze salade combineren we ‘m met zilveruitjes en krieltjes. Een gouden combi als je ‘t ons vraagt. Tip: maak er wat croutons bij van ‘oud’ brood. Hele lekkere extra!
> Naar recept: Salade met zilverui, krieltjes en tuinbonen
Italiaanse insalata met tuinbonen
Dat de Italiaanse keuken en de tuinboon goed samengaan, blijkt al uit de Italiaanse vertaling voor het woord. Namelijk ‘fave.’ En de groene boon is ook echt een fave van de gemiddelde Italiaan. Blancheer ze kort en marineer ze rijkelijk in een dressing met citroensap en veel pecorino. Eén hap en al je zorgen zijn verdwenen. Nou ja, eventjes dan.
> Naar recept: Insalata di fave
Frisse tuinbonensalade met burrata (een zomerse salade)
Een bonensalade is het ideale gerecht voor de zomer. Het is licht, voedzaam en vooral ontzettend lekker. Samen met wat romige burrata heb je met dit tuinbonen-recept de kortste keren een heerlijke maaltijd voor je neus staan.
> Naar het recept:
Gegrilde (hele) tuinbonen met citroen
Gegrilde tuinbonen hebben een licht geroosterde smaak en dat maakt de boontjes extra speciaal, zonder te veel poespas.
> Naar het recept: Culy Homemade: gegrilde (hele) tuinbonen met citroen
Zomerse groene curry met rijstnoedels, tuinbonen, garnalen en radijs
Deze zomerse curry met rijstnoedels, tuinbonen en garnalen is een dikke aanrader. Fijne bijkomstigheid: zowel koud als warm is dit een heerlijk gerecht.
> Naar het recept: Culy Homemade: zomerse groene curry met rijstnoedels, tuinbonen, garnalen en radijs
Moet je tuinbonen nu echt dubbel doppen of niet? Het verlossende antwoord!
Nog meer ideeën met de tuinboon
De tuinboon is een veelzijdig stukje groen. Door zijn grootte kun je ‘m an sich eten als onderdeel van je AVG’tje, maar uiteraard – het culi-landschap gaat nou eenmaal steeds door met nieuwe bereidingsmethoden – zijn er al veel meer manieren om de tuinboon in te zetten. Een paar verrassende vonden we bij onze culinaire collegae van Bon Appetit.
Zo maken ze onder andere een weergaloze bucatini met tuinbonen waarbij de bonen zo zacht worden dat ze smelten op je tong. Wil je je diner een Italiaans tintje geven, dan kun je starten met een tuinbonensoepje, gefrituurde tuinbonen of een Italiaanse bruschetta met tuinbonen. De combinatie met rode ui en cichorei is er een die we goed zullen onthouden.
Bonen koken: zo doe je dat (trend-alert: de gekookte boon is back!)