Alles over tsukemono: Japanse pickles
Dat groenten inmaken nu helemaal je van het is zal je niet zijn ontgaan. In Japan is dit al veel langer aan de gang, daar is tsukemono (Japans voor “ingemaakte dingen”) een belangrijk onderdeel bij de meeste maaltijden.
Een klassieke Japanse maaltijd draait om drie hoofdbestanddelen: rijst, soep (meestal miso) en tsukemono. Hiernaast wordt vlees of vis geserveerd.
In Japan wordt veel vette vis en varkensvlees gegeten. Tsukemono is dus een perfecte manier om de vette smaken af te breken en je palet te verfrissen voor de volgende hap.
Eindeloos variëren
Bij ons zijn de meest bekende pickles toch wel augurken en piccalilly. In Japan kan je het zo gek niet bedenken of het wordt ingemaakt. Aubergine, daikon, pruimen… het gaat allemaal in het zuur.
De meest bekende tsukemono heb jij waarschijnlijk wel eens gegeten. Dat is namelijk gari, de ingemaakte gember die je bij je sushi krijgt.
https://www.instagram.com/p/BHfhbJEA2a7/
In Kyoto is shibazuke de specialiteit, dit is een mix van komkommer en aubergine die wordt gezouten en ingemaakt in rode shiso en hierdoor een dieprode kleur krijgt.
Een hele andere methode is narazuke, hierbij wordt de groenten (meestal komkommer, daikon of uri) ingemaakt in resten die overblijven bij het maken van sake. Dit proces kan wel een paar jaar duren en zorgt voor een intense, scherpe en soms alcoholische smaak.
Kyoto
Als je het geluk hebt om in Japan te zijn, dan is Kyoto dé stad om tsukemono in te slaan. Hier zijn talloze winkels waar niks anders wordt verkocht dan de lekkerste pickles.
Kijk even goed wat de houdbaarheidsdatum is, tsukomeno zijn niet zo lang houdbaar als een pot augurken die je in de supermarkt koopt. Maar een paar weken gaan ze vaak wel mee.
Tip: op de Nishiki market wordt je omringd door winkels die in het teken staan van tsukemono. En je kan er ook terecht voor de beste messen en heerlijk Japans street food. Sowieso een bezoekje waard, dus.
Zelf maken?
Nog even aan het sparen voor je Japan trip maar wel zin in tsukemono? Geen probleem, want het is heel makkelijk zelf te maken. Ga voor een klassieke variant met gember of daikon, of maak als je iets nieuws wil proberen deze ingemaakte pruimen.