Troostkoken: prachtige kookprojecten om nú op te pakken
In onzekere tijden kan koken troost bieden. Omdat het fijn is om wat omhanden te hebben – zeker als je ineens veel gedwongen binnenzit – om je gedachten te verzetten én omdat er ook iets troostends uitgaat van een mooie maaltijd kunnen koken. Wij verzamelden een lijst met prachtige kookprojecten om nú op te pakken.
Troostkoken
Kunnen koken voor jezelf – al is het maar een simpele maaltijd maken – geeft je een gevoel van voor jezelf kunnen zorgen. En als het even kan, ook voor de mensen om je heen. Anthony Bourdain had daar ooit een mooie uitspraak over:
“But I do think the idea that basic cooking skills are a virtue, that the ability to feed yourself and a few others with proficiency should be taught to every young man and woman as a fundamental skill, should become as vital to growing up as learning to wipe one’s own ass, cross the street by oneself, or be trusted with money.” – Anthony Bourdain
En hoe mooi is het om weer een nieuwe skill aan je repertoire toe te kunnen voegen? Van zelf pasta maken tot brood, bouillon en donuts maken: dit zijn mooie kookprojecten om je in deze tijd op te storten.
Recepten om juist nu uit te proberen
Japanse soufflé pancakes
Wat krijg je als je American pancakes kruist met een soufflé? Juist ja: soufflé pancakes. Een enorme hit in Japan en inmiddels ook in Amerika. Met ons recept maak je ze zelf. En de uitdaging is natuurlijk: hoe hoog kun jij ze krijgen?
> Naar recept: Japanse soufflé pancakes
Brood bakken
Zelf brood bakken is een enorme trend gebleken in deze tijd van social distancing. Misschien is iedereen bang dat er geen brood meer te krijgen is, of misschien is het wel omdat niets zo therapeutisch werkt als je eigen brood bakken.
> Naar recept: Het makkelijkste brood dat je ooit zal maken
Zelf pasta maken
“Zelf pasta maken, dat wil ik ook nog eens een keer doen”: hoe vaak we mensen dit wel niet hebben horen verzuchten. En er is geen beter moment om deze nieuwe hobby uit te oefenen dan nu. Als je ‘t doet, doe het dan meteen goed en probeer het recept van de echte Italiaanse nonna’s: de Pasta Grannies.
> Naar recept: Tagliatelle met tomatenansjovissaus van Pasta Grannies
Calzones
Calzones worden gemaakt van pizzadeeg, dus dit is je kans om op je pizzadeeg-skills te oefenen! Ook kun je ‘m vullen met de restjes uit je koelkast. Sla je twee vliegen in één klap.
> Naar recept: calzones à la Chez Panisse
Zelf bouillon maken
Als er iets onmisbaar in je keukenkastje is, zijn het bouillonblokjes wel. Nog beter: zelfgemaakte bouillon. Want zelfgemaakt is áltijd lekkerder. Vries je zelfgemaakte bouillon in porties in en je kan een tijdje vooruit.
> Naar recept: Culy’s basics: kippenbouillon, runderbouillon of groentebouillon.
Japanse ramen
Van zelfgemaakte bouillon is het maar een klein stapje naar zelf ramen maken. Jamie Oliver heeft een uitgebreid recept voor je, waarvoor je zelfs de noodles zelf kunt maken. Daar ben je dus wel even zoet mee. Is dat je iets té gortig, ga dan voor onze makkelijke Japanse ramen met rundvlees, waarvoor je de dashi (bouillon) zelf maakt.
> Naar recept: Ramen met varkensbuik van Jamie Oliver
Zelf sambal maken
Bij nasi, noedels, een broodje oude kaas of zelfs door mayonaise: sambal kun je op zó veel verschillende manieren gebruiken. En wist je dat zelf maken super easy is? Probeer het eens!
> Naar recept: zo maak je super easy zelf sambal
Donuts
De donut heeft iets magisch. Zelfs als je eigenlijk helemaal niet zo van zoet houdt, moet je kunnen toegeven dat sommige donuts er toch wel érg aantrekkelijk uitzien. En als je ze zelf maakt, kun je ze natuurlijk zo zoet maken als je zelf wilt. Wij hebben een lekker recept voor donuts van Rutger van den Broek.
> Naar recept: Zoete zaterdag: donuts
Zelf cola maken
Gaat perfect samen met je zelfgemaakte donuts: zelfgemaakte cola. Want wist je dat zelf cola maken helemaal niet zo moeilijk is? En het leuke is: je ziet precies wat erin gaat. Met dit recept maak je zelf colasiroop, die je kunt aanlengen met bruiswater. Voor een glaasje natuurlijke cola.
> Naar recept: zelf cola maken
Zelf kroketten maken
We blijven nog even in de snackhoek, want hoe te gek is het om je eigen kroketten te kunnen maken? Gooi ramen en deuren open (het is toch mooi weer) en zet de frituurolie maar vast op. Ook leuk: lekker met smaken experimenteren. Rendang-kroket anyone? Wat je over hebt, breng je bij je buren langs. Op gepaste afstand uiteraard.
> Naar recept: 7 x de lekkerste kroketten om zelf te maken
Tahdig
Fluffy, goudgele rijst met de smaak van saffraan en een superknapperige korst: dat is tahdig in een notendop. En juist die combinatie van zachte, fluffy rijst met dat krokante korstje, is hemels. Dit gerecht uit de Iraanse keuken moet je minstens één keer in je leven hebben uitgeprobeerd. Dus wat let je?
> Naar recept: tahdig (Perzische rijst) met granaatappel en pistache
Klassieke spaghetti carbonara
Troostkoken hoeft niet altijd lang te duren of ingewikkeld te zijn: soms brengt een simpel recept onder de knie krijgen juist de ultieme voldoening. Een perfect voorbeeld daarvan vinden we de klassieke spaghetti carbonara. Met maar een paar ingrediënten een perfect bordje pasta op tafel toveren: hoe magisch is dat?
> Naar recept: Tips voor de perfecte spaghetti carbonara
Perfecte chewy chocolate chip cookies
Als je het allemaal echt niet meer weet, is er altijd nog de troost van zelf koekjes bakken. Je huis dat zich vult met de geur van zelfgebakken chocolate chip cookies, daar kan niets tegenop. Als je dan toch thuis moet zitten, kan je huis maar beter naar koekjes ruiken, toch?
> Naar recept: De perfecte chewy chocolate chip cookies van Miljuschka
Gebraden kip
Gebraden kip staat bekend als het ultieme home cooked food. En als je dan toch een gebraden kip gaat maken, maak dan de gebraden kip van Ella Risbridger uit het boek Midnight Chicken. Dit recept staat symbool voor hoop. Net als alle recepten in het boek. En hoop kunnen we altijd – maar zeker nu – goed gebruiken.
> Naar recept: de befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’