Trend: steeds meer restaurants serveren vis uit blik
Vis uit blik staat doorgaans bekend als een goedkoop ingrediënt. Zo’n lifesaver die altijd wel ergens in een kastje zwerft. Toch zien we de laatste tijd steeds vaker vis uit blik opdoemen in (luxe) restaurants, uitgelicht op de kaart als bijzonder ingrediënt. What’s happening met vis uit blik?
Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over blikvis die in de keuken stiekem in een gerecht is verwerkt. Nee, steeds meer restaurants serveren vis uit blik out & proud: zelfs opgediend in het blikje waar het vandaan kwam.
Yes we can!
Restaurant Simple in Utrecht serveert bijvoorbeeld een puik barmenu met daarop een gerechtje van Ortiz sardienen in blik. Daarop krijg je dan Bask’Ona Ketchup en gepofte zaden en pitten (en dat smaakte voortreffelijk, kunnen we je vertellen). Voor de goede orde: die staat dus tussen de oesters, bisque, brioche met krab en andere luxe happen.
En in Amsterdam opende nog niet zo lang geleden zelfs een restaurant dat compleet om ingeblikte sardientjes, zalm en tonijn draait. The Can Bar is een walhalla voor de vis-uit-blik-spaarder. Ja, die bestaan. En je zou er haast zelf één worden als je al die leuke blikjes hier vrolijk uitgestald ziet staan.
Groeten uit de Baskische keuken
In Portugal kijken ze daar niet van op. Daar struikel je haast over de conservas restaurants: restaurants waar je speciaal naartoe gaat om te genieten van sardientjes, makreel of tonijn uit blik.
In Amerika is het ook al even een stevige trend aan het worden om visconserven op de menukaart te slingeren. Dat is deels te danken aan het grote aantal restaurants in de States dat inspiratie haalt uit de Baskische keuken. En wie het Baskenland een béétje kent, weet dat daar behoorlijk wat prijswinnende blikvis wordt geproduceerd.
Ook het beroemde zakentijdschrift Forbes noemde vis uit blik al één van de grootste restauranttrends van 2018. Topchef José Andrés zet het je in zijn luxe restaurant The Bazaar bijvoorbeeld ook gerust voor.
Blikvis als blikvanger
Het is leuk om te zien dat vis uit blik van die-allemansvriend-uit-de-voorraadkast (viskenner Bart van Olphen verklapte onlangs nog op Culy dat tonijn uit blik het meest gegeten visproduct in Nederland is) steeds meer richting de culinaire wereld kruipt.
Want naast dat het gewoon ontzettend lekker is, zit er nóg een fijn voordeel aan vis uit blik: het past helemaal bij de groeiende populariteit van duurzaamheid. Bovendien blijkt nog zo’n fijne trend – die van natuurwijnen – heel goed samen te gaan met ingeblikte vis. Dat komt dan weer doordat natuurwijnen vaak hoger in aciditeit zitten, wat goed samengaat met het zoutige, vettige van blikvis.
Zelf koken met vis uit blik? Viskenner Bart van Olphen heeft 3 heerlijke tips voor je