Trend: de katsu sando is de hotste sandwich van Londen
Naast de vegan burger is er nog een kanidaat voor de titel ‘hotste broodje van Londen’: de katsu sando. Al jaren een geliefde snack in Japan, nu overgewaaid naar het land van de afternoon tea. Het is een soort schnitzel op witbrood, die de Londenaren verheffen naar hun eigen culinaire creaties.
Katsu sando
De katsu sando is een ogenschijnlijk simpele (doch behoorlijk food porn-eske) sandwich, bestaande uit twee sneetjes witbrood, belegd met tonkatsu. Oftewel: gepaneerd, gefrituurd varkensvlees (maar ook weleens kip of rund, waaronder zelfs peperdure wagyu).
Een soort schnitzel op brood dus, afgemaakt met een flinke lik tonkatsu-saus; de Japanse variant van barbecuesaus, op basis van Worcestershire, oestersaus en ketchup. En soms tref je ook nog wat kool aan op je broodje.
De katsu sando in Londen
De laatste tijd zijn er ineens diverse trendy restaurants in de Britse hoofdstad die de katsu sando op de kaart zetten. Waaronder Tata Eatery en restaurant Two Lights. En hoe! Bij Tata Eatery maken ze ‘m van Iberico varkensvlees op toast van brioche. En Two Lights maakt ‘m zelfs met een hele gefrituurde sardine.
Dat de Japanse sandwich het nu schopt tot Westerse restaurants, komt misschien wel door Wagyu Mafia: een restaurant in Japan dat de wagyu katsu sando bedacht. Yep: twee sneetjes witbrood, maar dan met het duurste, beste rundvlees ter wereld erop. Het kost maar liefst 180 dollar, maar is ongekend populair.
Het inspireerde het Australische bedrijf ZOMG om op de Night Noodle Market in Melbourne een kraampje te openen. Ze specialiseren zich in katsu sandwiches met wagyu en serveren die zelfs to go, in een handige kartonnen box. Ook in Melbourne opende Saint Dreux: een koffiebar waar je katsu sando kunt eten bij je bakkie pleur.
Zelf een katsu sando maken?
We weten het: Melbourne ligt niet direct naast de deur en of we na de Brexit nog in Londen kunnen komen, is nog maar de vraag. Een betere optie (of in ieder geval een voordeligere) is dan misschien om de katsu sando zelf te maken. De website I am a food blog heeft een fijn recept, waarmee je een tonkatsu variant maakt. Dus met krokante varkenskoteletjes.
Liever aan de gang met wagyu? Jij durft! De foodies in onderstaande video testen het alvast voor je uit: