Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Trend: een geklutst eitje in je koffie

Oké, voordat je een vies gezicht trekt: een ei in je koffie klinkt misschien bizar, maar er is een reden waarom deze oude traditie een comeback maakt. Wat die reden is, leggen we je haarfijn uit.

We beginnen rond 1800 in Minnesota, Amerika. Scandinavische immigranten moesten het doen met slecht water en slappe koffie en vonden een manier uit om hun bakkie troost iets… troostrijker te maken.

Door een ei los te kloppen en te vermengen met gemalen koffie, nog voor de koffie werd gezet, creëerden ze uiteindelijk een lichtgekleurde, niet-bittere koffie met een zachte, volle smaak. Het mengsel werd aan de kook gebracht en moest daarna tien minuten trekken, van het vuur af. Daarna werd een kopje koud water toegevoegd en was de koffie klaar om te drinken.

Restaurant Upton 43 in Minneapolis zette dit Scandinavische bakkie onlangs weer op de kaart. Bijzonder: ze gebruiken hier het héle ei, met schaal en al. De eieren worden uiteraard eerst goed gewassen, maar gaan in hun geheel in het koffiemengsel, voordat de boel aan de kook wordt gebracht.

Boter, kaas en eieren

Minnesota – en aangrenzende staten in wat Amerikanen ‘The Midwest’ noemen – zijn niet de enige plek waar ze eieren toevoegen aan koffie. in Vietnam is het net zo gewoon. Daar gaan ze zelfs nog een stapje verder en voegen ze naast ei ook kaas en boter (!) toe aan de koffie. Zijn ze nou helemaal gek geworden?

Nou, nee. In 1925 werd deze ‘Cà Phê Trung’ zoals ze ‘m noemen bedacht. Nguyen Giang werkte in een hotel Hanoi, werd opgezadeld met de taak een cappuccino te maken, maar kon niet genoeg verse melk vinden. Hij loste het op door eidooiers los te kloppen met kaas en boter en die te vermengen met hete koffie. En voilà: een ontzettend romige cappuccino.

Niet voor niets maakte boter in je koffie een opmars in 2014. Van roomboter én kokosolie in je bakkie, zou je energie een boost krijgen.

Vervanger van melk

Een ei in je koffie zorgt er dus voor dat je geen melk meer hoeft toe te voegen. Bovendien verdwijnt de bitterheid en de zurigheid en krijg je een volle, rijke koffiesmaak.

Hoe kan dat zo? Het zit ‘m in de eiwitten, die de koffie helder maken. Misschien heb je weleens consommé gemaakt; daar wordt ook eiwit aan toegevoegd om ‘m te clarifiëren (duur woord voor helder maken). Het eiwit trekt de macromoleculen in het brouwsel aan, die bitterheid kunnen veroorzaken. Bovendien wordt het cafeïnegehalte hiermee versterkt.

En waarom dat kopje koud water toevoegen? Die zorgt dat de eiwitten – en alles wat ze hebben aangetrokken – klontjes vormen, zodat ze niet in je drankje belanden.

De schaal van het ei zou je – ondanks wat Upton 43 doet – in principe niet nodig hebben, al geloven sommige mensen dat de eierschalen zuren aanvechten, omdat ze calcium bevatten.

Do try this at home

Overtuigd? Met het recept in bovenstaande video kun je thuis de Scandinavische variant maken. Liever Vietnamese Cà Phê Trung? Check dan dit recept.

Kijk je toch nog vies? Het kan altijd nog gekker: het schijnt in Lapland een oude traditie te zijn om een stuk rendierbot aan koffie toe te voegen, óók bedoeld om zuurheid tegen te gaan…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Eater

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.