Uit eten op vakantie? Zo omzeil je de tourist trap
Weet je in je eigen stad of dorp feilloos de plekken te vinden waar nooit eerder een toerist op heeft genavigeerd, op vakantie is het een ander verhaal. Voorheen kon je nog uitgaan van de theorie lange rij = gegarandeerd succes, maar door social media en de inmiddels ontstaande reviewcultuur is het lastig om een tourist trap van een lokale favoriet te onderscheiden. Daarom hebben wij wat belangrijke tips voor je op een rij gezet om als toerist niet in de toeristische fuik te lopen.
Eerder gaf Culy’s Nancy al tips hoe je ‘t beste een ultieme culinaire tip plant, maar inmiddels is het omzeilen van tourist traps een ware kunst gebleken.
Restaurants op vakantie: zo omzeil je tourist traps
De basisregels
Over het algemeen geldt uiteraard: omzeil de grootste pleinen, straten die uitkomen op bekende attracties en ‘gezellige’ steegjes waar het personeel je naar binnen probeert te krijgen met lokroepen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zo bevindt Fulu Mandarijn – één van de lekkerste Chinese restaurants van Nederland – zich midden op het Rokin en Gebroeders Niemeijer zich tussen het toeristengeweld op de Nieuwendijk.
Toch is dit meer uitzondering dan regel. Ook belangrijk: ga zo veel mogelijk voor lokaal. Struin niet de straten van Sevilla af voor de beste sushi en ga niet op zoek naar taco’s tijdens je vakantie op Mykonos.
Social media heeft z’n voor- en nadelen in dit verhaal. Het biedt namelijk de mogelijkheid om de echte parels al te ontdekken voordat je überhaupt een ticket hebt geboekt. Maar er kleven ook nadelen aan: iedereen kan zich een expert noemen, plus die ene parel is hoogstwaarschijnlijk al door 2,1 miljoen andere schatzoekers ontdekt.
De Culy-redactie volgt voor gegarandeerd succes daarom het liefst restauranthouders, chefs, recensenten – met een track record – en eigenaren van speciaalzaken of andere specialisten in ‘t vak. Door hun tips regelmatig op te slaan (bij het opslaan kun je namelijk mappen maken per locatie), voorkom je dat deze tips achteraan in ‘t algoritme verdwijnen. Ga je naar Parijs bijvoorbeeld, dan zal de chef van je favoriete restaurant ongetwijfeld ook rondhangen in één van je nieuwste favoriete zaken.
Reviews
Zoals eerder genoemd zijn online reviewplatforms een lastige. Want ome Theo die thuis het lekkerst gaat op de Knorr Wereldgerechten Lasagnette, kan prima een review achterlaten op Tripadvisor dat hij de lasagne van die ene agriturismo vlak buiten Sienna helemaal niks vond. Voor hem dus.
Maar voor jou misschien wel. Hoe meer platforms, hoe meer experts dus. Ons advies luidt: laat je niet leiden door de grotere websites en al haar meningen. Al helemaal niet wanneer er meer dan 1000 reviews opstaan in 10 verschillende talen: tourist trap alert.
Lonely Planet/tv
We hopen dat het inmiddels duidelijk mag zijn dat Lonely Planets prima zijn voor de alom bekende of populaire adressen, maar de unieke lokale parels ga je er niet tussen vinden.
En dan zijn er nog altijd de tips van Chef’s Table, Street Food of wijlen Anthony Bourdain: bij deze adressen kan vaak nog steeds goed gegeten worden, maar onthoud: je bent niet de enige toerist die dit adres in de smiezen heeft.
Stickers op de deur
Je herkent ze al van ver: de stickers op het raam of de deur. Heel soms zegt het iets, vaak ook niet. Zo geeft de Tripadvisorsticker alleen maar aan dat je je 100% zeker tussen enkel toeristen zal begeven. Maar ook de vergeelde krantenrecensie of de Michelinsticker uit 1998 zijn nou niet per se een garantie voor goed eten.
Old school
Wij houden eigenlijk nog steeds het meest van de oldschool manier: spreek mensen aan. Met handen en voeten, in het Engels of met Google Translate… Dit is een kwestie van culinair levensbelang, dus gooi alles in de strijd. Want als het lukt, heb je goud in handen.
Check bij de eigenaren van je verblijf waar zij het liefst eten, vraag de vrouw achter de balie van de boucherie naar de beste bistro in de buurt, de groenteman op de lokale markt wat z’n lievelingsrestaurant is of de visser welk restaurant zijn vis serveert.
Gegarandeerd succes ook bij de kleinere wijnwinkel, delicatessenzaak of bakker: het zijn immers allemaal culinaire specialisten.