Eerste hulp bij tostiproblemen: do’s en don’ts bij het maken van tosti’s
Twee krokante broodjes op elkaar gedrukt met daartussen gesmolten kaas is simpelweg té lekker. Maar wat nou als jouw momentje van comfort food wordt verpest door een vieze tosti? Vrees niet. Welkom bij de eerste hulp bij tostiproblemen.
Zo tover je een heerlijke tosti op je bord.
Eerste hulp bij tostiproblemen
Een kleffe tosti, een tosti waarvan de kaas spoorloos verdwenen is, of erger: een tosti met verbrand brood en koude kaas? Enger kan niet. Hoogste tijd voor een eerste hulp bij tostiproblemen dus, vol tips die ervoor zorgen dat je vanaf nu altijd een lekkere tosti gaat maken.
De kleffe tosti
Besmeer je tosti altijd met een beetje boter aan de buitenkant, hierdoor krijg je een heerlijk krokante korst. Smeer wel altijd een dun laagje; als je te veel boter gebruikt, heb je kans op een kleffe, zompige tosti. En daar zit niemand op te wachten.
Een andere reden voor een kleffe tosti is dat er te veel kaas in je tosti zit. Kaas is vet en zodra dat smelt kan dit – indien je er te veel van gebruikt – een kleffe boel worden.
Houd het daarom altijd eenvoudig en gebalanceerd. Wil je verschillende soorten kaas gebruiken? Kies dan voor een tosti met meerdere lagen, want tosti’s hoeven echt niet beperkt te zijn tot twee sneetjes brood.
Handig: dit kun je óók allemaal grillen tussen je tosti-ijzer
Kaas verdwenen uit de tosti
Misschien heb je ‘t weleens gehad: je neemt een hap van je tosti en de kaas is als sneeuw voor de zon verdwenen. Het probleem is dan waarschijnlijk dat je de tosti te heet hebt gebakken.
Het vet van de kaas verdampt zo en wordt volledig opgenomen in het brood, waardoor jouw kaas opeens nergens meer te bekennen is. Zet daarom je tosti-ijzer niet op de hoogste stand en bak ‘m in de pan niet op je hoogste vuur.
Het zou ook kunnen dat de kaas eruit is gedruppeld. Cheddar is bijvoorbeeld een kaas die snel en goed smelt, maar dit vergroot ook de kans dat die uit je tosti druppelt. Om dit te voorkomen is het handig om de randjes van je tosti leeg te laten voordat je ‘m bakt, zodat de kaas alle ruimte heeft om te smelten.
Je bapao opwarmen in een tosti- of wafelijzer: is dat lekker?
Koude kaas
Na het wachten op je tosti kun je eindelijk een hap nemen, maar wat blijkt? Je kaas is nog niet gesmolten. Terug in het tosti-ijzer is geen optie, want je broodjes zijn al krokant. Hoe komt dat nou?
Dit kan komen doordat je tosti-ijzer niet heet genoeg is. Het brood zal na een lange tijd wel krokant worden, maar ook droog. De kaas zal echter niet smelten. Verhoog daarom de temperatuur van je tosti-ijzer, of zet het vuur wat hoger als je de tosti bakt in de pan.
Een bleke tosti
Kaas wel gesmolten, maar is je tosti nog bleek? Smeer je broodje dan in met boter. Heb je dat al gedaan, maar heb je nog steeds een bleke tosti? Dan heb je ‘m er misschien te snel uit gehaald. Doe ‘m nog een minuutje terug in je tosti-ijzer of pan; in de meeste gevallen kan de kaas dat wel aan.
Bak je jouw tosti in een pan? Laat ‘m dan met rust tijdens het bakken. Te vaak omdraaien kan namelijk zorgen dat de buitenkant niet goed kleurt.
Nog meer handige tips voor tostiproblemen
De basis van een goede tosti begint bij een schoon tosti-ijzer of schone pan. Haal daarom altijd oude kaasresten en broodkruimels weg.
Ook zijn er kazen die niet goed smelten. Check daarom altijd even welke kazen wel en niet werken. Onze favorieten? Dat zijn cheddar, Emmentaler, mozzarella en natuurlijk Hollandse kazen.
De lekkerste tostirecepten:
- Culy Homemade: tosti met sucuk (Turkse geïnspireerde tosti)
- Culy Homemade: Croque Poisson (tosti met gerookte zalm en kaas)
- Culy Homemade: gruwelijk lekkere kimchi tosti