De lekkerste toppings voor havermout: het complete overzicht
Of je nou overnight oats maakt of ‘s ochtends een pannetje havermout kookt: wat zijn lekkere combi’s? Met het lengen van de dagen verlangen we naar nieuwe ontbijtroutines en daarmee naar spannende toppings voor op je vertrouwde kom havermout. Culy maakte een lijst vol havermoutinspiratie.
De juiste topping kan een slaperig bakje havermout in wat luttele seconden omtoveren in een opgewekt ontbijt met spetterende smaken. Én je voorkomt havermoeheid: je weet wel, het gevoel dat zijn intrede maakt nadat je wekenlang dezelfde kom oplepelt. Met deze ideeën is daar geen sprake van en maak je van iedere ochtend een spektakel!
Beproefde ontbijttoppers
Grote kans dat je onderstaande toppings al kent, want ze liggen in iedere supermarkt voor het oprapen. Niet gek, want het zijn beproefde ontbijttoppers. We hebben het over lijnzaad, cacao nibs, hennepzaad, gojibessen, noten, zaden en notenboters. Evenals tropische toevoeging zoals kokosrasp en gedroogde mangostukjes.
Nu kun je deze ingrediënten direct over je havermoutpap strooien, maar je kunt ze ook – en wow, dit hebben we lang niet geschreven – oppimpen.
- Gojibessen kun je marineren in friszuur fruitsap zodat de bessen zachter worden. Dankzij het zuurtje brengt het de havermout ook nog eens in balans.
- Cacao nibs zijn vrij bitter. Mocht je dat overcompenseren door veel ahornsiroop over je havermout te gieten, dan is dit misschien een idee voor jou: karamelliseer de cacao nibs!
- In Amerika kun je bij de Trader Joe’s kant-en-klare grainless granola kopen. Dat spul is echt te gek: superkrokant, chewy, en er zit geen havermout in, alleen amandel, kokos, zonnebloem- en pompoenpitten! Fijn, want het voelt een beetje dubbelop om havermout op je havermout te strooien, ook al is het granola. Nu hebben wij in Nederland (nog) geen Trader Joe’s dus zit er maar één ding op: zelf aan de bak. Dit recept van Minimalist Baker is een goed begin, maar geef er vooral je eigen draai aan.
Waarom fruit niet per se de beste topping is
Volgens de eeuwenoude Ayurvedische gezondheidsleer kun je fruit het beste apart eten van andere ingrediënten. Dat heeft alles te maken met de tijd van vertering, sommige voedingsmiddelen hebben nou eenmaal een veel sneller verteringsproces dan andere.
Een voorbeeld: wanneer je havermout met fruit eet dan begint je lichaam met het zwaarst verteerbare (havermout) waardoor het fruit te lang blijft liggen, gaat fermenteren en zorgt voor een opgeblazen buik en gas. Meer over de Ayurvedische kijk op het combineren van ingrediënten lees je hier.
Gelukkig heeft lang niet iedereen last van een opgeblazen gevoel en kun je met een gerust hart deze heerlijke fruitcombinaties uitproberen:
- (Gekaramelliseerde) banaan met kaneel
- Verse vijgen
- Friszure appel
- Verse mango met een kneepje limoen, combineer samen met kokoschips of -rasp
- Frambozen, blauwe bessen en eventueel bramen
- Gestoofde rabarber (je kunt de rabarber ook kleinsnijden en meekoken met de havermout)
- Warme (stoof)peer, heerlijk met een gezonde marsepein of frangipane van opgedraaide dadels en amandelen met wat extra amandelextract
- Mandarijn of sinaasappel
- Steenfruit zoals perziken, pruimen, abrikozen en nectarines. Ook heerlijk als havermoutcrumble!
- Aardbeien met rabarber
Groenten (voor door de havermout)
Sinds we boerenkool en spinazie meeblenden in onze smoothies, mogen groenten ook steeds vaker in andere ontbijtgerechten. De belangrijkste keuze is of je voor een zoet of hartig ontbijt gaat. Hoewel je groenten als topping kunt gebruik, is het vaak lekkerder om ze mee te koken met de havermout. Voor overnight oats kun je de groenten pureren en door de havervlokken roeren.
Voor zoete havermout met groente:
- Wortels voor een carrot cake-achtig ontbijt. Voeg rozijnen, speculaasachtige specerijen en appel toe.
- Pastinaak, die combineert goed met appel en peer
- Gekaremelliseerde blokjes venkel met venkelzaad en sinaasappelzest
- Bloemkoolrijst met kaneel, banaan en amandelboter
- Gekookte of geroosterde zoete aardappel of pompoen met kaneel en ahornsiroop
Voor hartige havermout met groente:
- Bladgroenten zoals spinazie met knoflook, gember, sesamolie en miso
- Tomaat met salie of basilicum, eigenlijk maak je een soort pappa al pomodoro
- Avocado en salsa
- Gebakken ei met kimchi
- Restje geroosterde groenten met olijfolie
- Pesto, broccoli en geroosterde noten
- Spinazie en geraspte kaas
- Gebakken bimi, sojasaus, bosui en chili-olie
De ultieme havermout topping is krokant
Van die papperige textuur moet je maar net houden en zelfs dan verlang je soms naar een stevige bite. Lekker cccruncheeen met die tanden!
- Noten, zaden en pitten
- (grainless) granola
- Knapperige blokjes appel
- Geroosterde kokos
- Een paar stukjes pure chocolade (want als een pain au chocolat telt als ontbijt…)
- Bacon en ahornsiroop voor de hartige zoetekauw
- Gebakken uitjes
- (zoete) Dukkah
Vet
Havermout met water is goor (pardon my French) maar havermout heeft écht een beetje vet nodig. Als je de havermout al romig maakt met (haver)melk dan heb je minder vet nodig. Doe je dat niet dan is een lik notenboter of pindakaas goddelijk. Ook een klein beetje boter, ghee, of olijfolie geven je havermout een nieuwe dimensie.
Specerijen
Specerijen geven het leven meer kleur. Dit zijn onze beste combinaties:
- Kurkuma + kaneel + kardemom (evt. nootmuskaat)
- Chai masala: steranijs + kaneel + kardemom + (verse) gember (eventueel met kruidnagel)
- Korianderzaad + citroenzest
- Saffraan + kardemom + rozenwater + sinaasappelzest
- Venkelzaad + anijszaad
- Speculaasspecerijen
- Vanille-extract
Gezond zoet
Met deze toppings is het iedere ochtend feest:
- (miso-) Dadelkaramel (pureer daarvoor 2 geweekte dadels met 1/2 tl miso)
- Â Fruitcoulis: pureer fruit met een klein beetje ahornsiroop, honing of agave
- Een paar lepels (plantaardige) vanilleyoghurt
- Pure chocoladedrops of geraspte chocolade
- 100% fruitjam – tip: de Culemborgse jammaker Sjamaan maakt jams met kruiden en specerijen. Dat levert spannende combinaties op zoals framboos & rozemarijn, vijg & nootmuskaat, perzik & vanille én abrikoos met ras el hanout.
- Cacaopoeder en pindakaas
- Rozijnen en ahornsiroop
De wereld rond in havermout toppings
In onderstaande Youtube-video laat Beryl Shereshewsky zien hoe havermout in de rest van de wereld gegeten wordt. We hebben ze voor je onder elkaar gezet:
- Australië: geraspte appel, blokjes perzik en bevroren bessen
- Bolivia: verse kaas (zoals feta of cottage cheese), aardbeien en een klein beetje suiker
- Canada: ahornsiroop, lingonberry jam
- India: yoghurt, kokosrasp, ananas
- Israel: rucola, munt, parmezaan, zwarte peper en citroensap
- Noord-Macedonië: boter en witte kaas
- Filipijnen: milo (moutpoeder met chocoladesmaak), melkpoeder, oploskoffie (het is gebaseerd op champorado)
- Singapore: ingemaakte mosterdkool, sesamolie, bosui, varkensflos, onsen tamago (gepocheerd ei in de schil)
- VS: chocoladesiroop en marshmallows
- Finland: gerookte zalm, boter en augurk