Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 27 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Tomatillos kweken in eigen moestuin (en wat maak je er mee)

Tomatillos zijn in Mexico dagelijkse kost. Als je de naam hoort, zou je misschien denken dat de tomatillo familie is van de tomaat, maar dat klopt niet. De tomatillo is namelijk familie van de ananaskers, beter bekend als de goudbes of de Incabes (je weet wel, die lichtoranje bes op je desserts). Een mooie, tropische vrucht dus.

Maar wist je dat tomatillos kweken ook erg makkelijk is in je Hollandse moestuin? Wij leggen je uit hoe je ze zaait en vooral wat je er na het oogsten mee maakt.

Tomatillos kweken: de zaadjes gebruiken

De Latijns Amerikaanse tomatillo is lid van de nachtschadefamilie en de zaden hebben iets weg van die van een aubergine: klein, zacht en geelbruin. Als je zaait onder de juiste omstandigheden kunnen de zaden binnen 7 dagen kiemen.

En mits je ze koel en donker bewaart, kun je de tomatillozaadjes zo’n 3 tot 4 jaar bewaren en gebruiken. Wel maar één keer per jaar, het is namelijk een eenjarige, niet winterharde plant. Zeker in ons koele klimaat overleeft de Mexicaanse tomatillo de winter dus niet.

De tomatillo planten

Ga je tomatillos kweken, houd dan wel rekening met de eisen van de plant. Zo staat hij graag met andere tomatillo-amigo’s om ‘m heen. Dit zorgt namelijk – samen met de kruisbestuiving van insecten – voor een betere oogst. De planten zelf worden lang en slungelig en hebben veel zijtakken. Die kun je eventueel aan elkaar binden zodat de plant fier overeind blijft staan. 

Let wel op waar je de plant gaat planten. In een kas wordt het al gauw té vochtig. Hij doet het prima in de gewone moestuin en op een milde zomer doet ‘ie het al goed, mits hij genoeg zon krijgt.

De tomatillo oogsten

Wanneer een tomatilla klaar is om te oogsten, kun je ‘aflezen’ aan het hoesje om de vrucht heen. In een vroeg stadium is dit nog groen en dicht maar naarmate de vrucht rijpt, wordt het steeds wat droger en gaat ‘t barsten. Je hebt bovendien twee soorten tomatillos, paarse en groene.

Bij paarse weet je zeker dat ze goed rijp zijn als ze een helderpaarse kleur krijgen. De vrucht is rijp als je ‘m in kunt duwen (zoals bij een eetrijpe avocado) en het hoesje gebarsten is. Kun je nu niet aan de tomatillo komen, dan kun je deze Latijns Amerikaanse vrucht vervangen. Waardoor, vertellen we je in dit artikel. 

Koken met tomatillos

Waar je ze voor gebruikt, vervolgens? Van salsa verde tot in shakshuka: aan toepassingen geen gebrek.

Mexicaanse salsa verde van tomatillos 

Met tomatillos kun je de lekkerste Mexicaanse salsa maken. En tussen alle Mexicaanse salsa’s is de salsa verde onze favoriet. En die is nóg lekkerder met tomatillos uit de tuin.

Culy Homemade: Mexicaanse salsa verde van tomatillo’s

Recept voor Mexicaanse salsa verde met tomatillo's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Guacamole

Door zijn friszoete smaak doet de tomatillo het ook erg goed in een guacamole. Die kun je eventueel gebruiken ter vervanging van de rode tomaat, maar een mix van tomatillos en tomaat maakt het helemaal een gezellige fiësta.

Zowel in guacamole als in salsa is het trouwens een goed idee om de tomatillos van tevoren even te koken. Je weet precies wanneer ze gaar zijn, want dan verandert de kleur van lichtgroen naar doffig groen of van fel paars naar dof. 

Pico de gallo 

Deze heerlijke Mexicaanse dip is – mocht je ‘m niet kennen – een guacamole zonder avocado. Wij voegen er voor een lekker extraatje vaker wel dan niet tomatillos aan toe. Soms gaan we voor de rauwe variant, maar wel wassen we de tomatillo altijd in ijswater.

Er zit namelijk een onverklaarbaar plakkerig laagje op de Mexicaanse vrucht en als je dat in je pico de gallo hebt, ben je niet blij. 

Tacos gobernador 

Ben je net als Culy’s Martine dol op tacos gobernador maar heb je niet altijd zin in die volle kazige garnalensaus? Dan is het erg lekker om daar tomatillos in te gebruiken óf er een losse salsa van te maken (met wat limoensap en koriander) om je taco wat frisser te maken.

Shakshuka 

De tomatillo is ook een steringrediënt in je shakshuka. Zeker als je een groene versie maakt met spinazie en feta (zoals hier). Maar ook in de traditionele rode versie kan een tomatillo eigenlijk niet ontbreken met zijn friszoete smaak.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.