Van Cheddar tot saffraan: 8 x tomatensoep met een twist
Tomatensoep is zo’n gerecht dat: óf heel saai is, óf een erg smakelijk maaltje kan zijn. Met deze ideeën geef je die eerste situatie gelukkig geen schijn van kans.
8 x tomatensoep met een twist
1. Op z’n Indiaas
Met kokosmelk en Chhonk geef je tomatensoep makkelijk een lekkere Indiase twist. Wat zeiden we nou, Chhonk? Juist: dat is een kruidenolie die je maakt door specerijen te verwarmen in ghee of olie. Geen idee wat voor specerijen? Check even ons recept, we leggen je ‘t uit.
2. Met Cheddar
Hoewel ze naar eigen zeggen geen liefhebber is van romige soepen, is ‘n tomatensoep met Cheddar wél iets wat Molly Baz weet te bekoren. In haar geweldige kookboek Kook dit boek heeft ze ‘n recept voor ‘uiterst romige tomaten-cheddarsoep’. De slagroom wordt mee gemixt met de tomaten, de Cheddar raspt ze er als topping bovenop. Willen we.
3. Tomatensoep met tortellini
Met tortellini transformeer je je tomatensoep tot een volwaardige maaltijd. Perfect als lunchgerecht of als een licht diner.
> Recept: Tomatensoep met tortellini
4. Met (venkel)balletjes
Tomatensoep met balletjes is een klassieker, maar wat nou als je in die balletjes ook nog ‘ns venkel verstopt? De inspiratie voor dit idee vonden we bij Samuel Levie en Joris Bijdendijk, die na hun succesvolle snert uit blik ook ingeblikte tomatencrèmesoep met venkelballetjes hebben. Wil je daar je eigen versie van maken, kneed dan wat venkelzaad door je gehakt en rol daar je eigen balletjes van. Superlekker.
5. Op z’n Mexicaans
Verwerk je niet alleen tomaat, maar ook paprika, bosui, koriander, feta en tortillachips in je soep, dan krijg je algauw iets wat op ‘n Mexicaans geïnspireerde tomatensoep lijkt. Lijkt je dat wel wat? Jamie Oliver beschrijft in dit filmpje hoe dat in z’n werk gaat.
6. Tomatensoep met ansjovisolie
Ansjovisolie is een heerlijke toevoeging aan allerlei gerechten en dat geldt zéker ook voor tomatensoep. Hoe je die olie maakt? Verwarm simpelweg 75 ml olijfolie met een blikje ansjovis en en paar teentjes geraspte knoflook in een pannetje en laat 5 minuten smoren. Verslavend spul is dat, we waarschuwen je vast.
7. Tomatensoep met zeevruchten
Tomaten en zeevruchten: ‘t is simpelweg een goed huwelijk. Het internet staat gelukkig vol met dit soort recepten, zoals deze versie met coquilles en garnalen bijvoorbeeld.
8. Tomatensoep met saffraan
Heb je nog wat saffraan in je voorraadkast liggen? Doe ‘t de volgende keer eens bij je tomatensoep, eventueel met een extra scheutje room. Het past er namelijk erg goed bij, al helemaal als je ook knoflook, venkelzaad en gedroogde tijm toevoegt. Dat laatste hebben we van BBC good food, waarvan je ‘t recept hier kunt nalezen.