Tomatenpuree, passata en tomaten in blik: wat is wat?
De supermarkt staat vol met verschillende bereidingen van onze grote vriend de tomaat. Maar, wat is nu precies het verschil en waar gebruik je wat voor?
Puree
We beginnen met de kleinste verpakking van allemaal: tomatenpuree. De spotgoedkope blikjes vind je jaar en dag in de supermarkt en zijn gevuld met een geconcentreerde bewerking van tomaat. Het dient vooral als basis van gerechten, is een echte smaakmaker en moet altijd eerst even worden gebakken om zo de krachtige smaak naar boven te laten komen.
Tegenwoordig zien we het steeds vaker voorbij komen in een handige tube, waarmee je veel makkelijker kunt doseren. Van tomatenpuree heb je maar een theelepeltje nodig om een gerecht smaak te geven.
Passata
Dan passata, favoriet onder de Italianen. Deze sausachtige substantie is gemaakt van rauwe gepureerde tomaten (bij de meeste bewerkingen zijn de tomaten verwarmd geweest) en ontdaan van de zaadjes en het vel. Je kunt het gebruiken als basis voor soepen en sauzen, en komt nog het meest overeen met tomatensap.
Verwar het overigens niet met de eerdergenoemde tomatenpuree (passata is Italiaans voor puree). Wel kun je passata gebruiken als vervanger van rijpe tomaten en het is meestal van een hogere kwaliteit dan tomaten in blik.
Hele tomaten in blik
Eén van de meest gebruikte varianten in Nederland is hele tomaten in blik. Deze vind je wederom in elke supermarkt en zijn over het algemeen gepeld. De smaak is rijk en krachtiger dan die van passata, maar zijn ook ideaal om te gebruiken als basis. Als je ze liever in stukjes wil gebruiken, zonder dat je keuken onder de spetters komt te zitten, gebruik dan een schaar en knip ze nog in het blikje.
Tomatenblokjes
Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Gebruik dan tomatenblokjes in blik. Het nadeel is dat deze vaak niet gepeld zijn (wat resulteert in vliesjes in je gerecht) en soms wel twee keer zo duur als de hele variant.
Tomato frito
Tot slot is er ook nog tomato frito. Iets minder bekend, maar zeker niet minder lekker! Het grote verschil met de eerder genoemde variaties is dat de tomaten worden gebakken, het een beetje olijfolie bevat én het is op smaak gebracht met een beetje knoflook of ui. Van alle soorten in dit artikel is tomato frito dan ook eigenlijk de enige welke ook zonder extra toevoegingen gebruikt wordt.
Welk product gebruik jij het meest en waarvoor? Laat het ons weten in een reactie.Â