Toffe gerechten die je kunt maken met… chips!
Koken met chips: niet iets waar je meteen aan denkt! Toch zijn aardappelchips soms het magische ingrediënt dat je gerecht naar grotere hoogten brengt. Van aardappeltortilla tot nasi: haal die zak chips maar vast tevoorschijn.
Maak er een aardappeltortilla mee
Wist je dat je met aardappelchips een fantástische Spaanse aardappeltortilla kunt maken? Oh yeah. Je hoeft geen aardappelen te schillen en bovendien ben je megasnel klaar.
Het resultaat is een zachte tortilla met een lekkere krokante topping. Ook ideaal om een zak chips voor op te offeren die niet meer zo vers is.
Door chocolate chip cookies
Milk Bar – de bakkerij slash dessert bar die onderdeel is van restaurant Momofuku weet wel raad met kliekjes. Zo zijn hun beroemde compost cookies geboren. Eerst slechts bestemd voor de staff meal, nu een veel verkocht item.
Compost cookies zijn chocolate chip cookies, met mini pretzels, butterscotch, havermout, gemalen koffie, mini marshmallows én chips. Probeer het eens: de chips geven een lekkere crunch en wat zoutigs aan het koekje.
Top je nasi
Mission Chinese is een Chinees restaurant in New York met een cultstatus. Niet voor niets is de chef, Danny Bowien, gevraagd om het aankomende seizoen van de culinair docuserie Mind of a Chef te presenteren. Hun fried rice – oftewel nasi – is heel populair.
In dit filmpje laat hij zien hoe die fried rice wordt gemaakt in het restaurant. Hij gebruikt Chinese beef jerky – maar je kunt ook een andere soort vlees met véél smaak gebruiken. Bovenop de gebakken rijst gaat een topping van rode ui, koriander en chips. Crunch, crunch, crunch!
Op je sushi
Sushi met een crunchy topping: een goddelijke combinatie. Garnalen in panko (gefrituurd Japans broodkruim), knapperige zalmhuid of gefruite uitjes: allemaal lekker.
De sushichef in onderstaande video maakt nigiri met een versgebakken chipje on top. Daarbij gaat wasabi, huisgemaakte mayonaise met gegrilde ui en selderij, verse geschaafde truffel en bieslook. Tot slot nog wat cress van selderij.
Op een broodje of burger
In Engeland en Amerika kijkt niemand er meer van op als je een handje chips tussen je sandwich stouwt. En zo raar is dat niet: het geeft een fantastische crunch aan een broodje.
Dus volgende keer dat je die club sandwich bestelt: probeer de chips die je er (vaak) bij krijgt ook eens óp je sandwich. Ook lekker op een hamburger of zelfs tussen een tosti…!