13x toetjes met ijs: van dame blanche tot zelfgemaakt ijs
Met de zomer in ons hoofd verlangen we naar toetjes met ijs. Grote coupes met verschillende smaken sorbetijs, cakes of gebakjes met een bol roomijs of gewoon een hoorntje met zelfgemaakt (!) ijs. Toetjes met ijs zijn natuurlijk altijd goed. Wij verzamelden 13 recepten voor toetjes met ijs – om een zomer lang van te genieten.
Van dame blanche met bacon tot ice cream sandwiches en makkelijke affogato’s.
13x toetjes met ijs
Verfrissend en verkoelend, maar bovenal verslavend lekker.
1. Tiramisu affogato
Hete espresso, ijskoud vanilleijs en een luchtige mascarponecrème: deze tiramisu affogato combineert het beste van twee werelden. Tiramisu en affogato dus. Fijne bijkomstigheid: ‘t is supermakkelijk gemaakt, staat binnen tien minuutjes op tafel en is binnen enkele minuten verorberd.
> Naar recept: Tiramisu affogat0
2. Sundae met pretzels, bruine boter en karamel
Je hebt toetjes met ijs en je hebt toetjes met ijs. Deze variant is wel héél weelderig, maar ach: ‘t is ten slotte zomer en dat moet gevierd worden. Overigens is deze coupe calorie ook erg geschikt om te maken als je een barbecuefeestje geeft. Maak ‘t pretzelkruim ‘s ochtends alvast, dan hoef je ‘s avonds enkel de coupes nog te vullen.
> Naar recept: Sundae met pretzels, bruine boter en karamel
3. Yoghurtijs
Toetjes met ijs zijn ook gewoon kommetjes met een lekker (zelfgemaakt) bolletje ijs. Voor een bolletje yoghurtijs kun je ons ‘s nachts wakker maken. Ook leuk: je maakt dit yoghurtijs gemakkelijk zonder ijsmachine. Froyo fan? Voeg er dan je favo toppings aan toe en het is net echt.
> Naar recept: Yoghurtijs zonder ijsmachine
4. Gevulde citroen met proseccosorbet
Gevulde citroenen zijn HOT! Snappen we. Ze zien er niet alleen keigezellig uit op je toetjesbuffet, ze zijn nog lekker ook. Wij vullen deze citroenen met een zelfgemaakte proseccosorbet en hoewel dat misschien lastig klinkt, is dat zo gepopt.
> Naar recept: Gevulde citroen met proseccosorbet
5. Ice cream sandwiches met stroopwafels
Ice cream sandwiches zijn een fantastische uitvinding. Want een bolletje ijs smaakt áltijd lekkerder tussen twee koekjes. Helemaal als dat chocoladestroopwafels zijn. En o ja: die dippen we even in de chocolade… Die toetjesmaag moet ten slotte goed gevuld worden!
> Naar recept: Ice cream sandwiches met stroopwafels
6. Affogato trifle met cantuccini
Affogato is ons lievelingstoetje als we eters over de vloer hebben. ‘t Is namelijk zo gemaakt en ontzettend lekker. Maar wat nu als we je vertellen dat je je standaard affogato nóg beter kunt maken. Voeg er wat gehakte cantuccini aan toe en je hebt een affogato trifle. Dat klinkt niet alleen heel wat, dat is ook heel wat.
> Naar recept: Affogato trifle met cantuccini
7. Dame blanche met bacon en gesuikerde amandelen
Bij Culy zijn we dol op zoet-zout combinaties. Desserts met bacon zijn dan ook hélemaal ons ding. Goed, we begrijpen dat je misschien niet zo één, twee, drie bedenkt een plak bacon op je vanille ijs te doen, maar we willen je toch aanmoedigen. ‘t Is namelijk overheerlijk én maakt je toetjes met ijs nog stoer ook.
> Naar recept: Dame blanche met bacon en gesuikerde amandelen
8. IJs met zwarte peper en krokante pijnboompitten
Toetjes met ijs zijn goddelijk, toch worden ze nóg lekkerder wanneer je het ijs zelf maakt. Of je dan een ijsmachine nodig hebt? Niet altijd. Dit recept voor ijs met zwarte peper en krokante pijnboompitten maak je gewoon zonder ijsmachine. Bakblik in de vriezer, af en toe even roeren en de volgende dag is je ijs gereed.
> Naar recept: IJs met zwarte peper en krokante pijnboompitten
9. Skillet cookie met ijs
Toetjes met ijs zijn lekker, maar toetjes met iets van gebak, cake of andere zoetigheden én ijs zijn natuurlijk nog lekkerder. Deze mega chocolate chip cookie maken we in een skillet, een gietijzeren pan. We zetten ‘m in de oven, waarna we in de supermarkt het juiste ijs kiezen voor erbij. Zo is roomijs lekker, maar kaneelijs of bananenijs zijn ook een erg goed idee. Wat je ook kiest: smullen wordt ‘t zeker.
> Naar recept: Skillet cookie met ijs
10. IJs met bierkaramel
Goed, hoewel de salted caramel hype aardig overgewaaid is, zijn we er in combinatie met ijs nog steeds dol op. Vind je ‘t te zoet? Dan is bierkaramel jouw ding. Zo wordt je gezouten karamel namelijk iets bitterder, wat ‘m niet alleen een stuk stoerder maakt, maar ook maakt dat je er minder snel misselijk van wordt. Tweede portie ijs? Kom maar door!
> Naar recept: IJs met bierkaramel
11. Drunken dame blanche
Een dame blanche verveelt nooit. Toch zijn we niet vies van een variatie op de klassieke ijscoupe met chocoladesaus. Zo maakten we ‘m al eens met bacon, maar deze variant met een goeie scheut rum is ook érg aan te raden. Toetjes met ijs zoetsappig en onvolwassen? Op deze manier niet meer.
> Naar recept: Drunken dame blanche
12. Makkelijk kersenijs
Sorbetijs is lekker, maar roomijs met fruit is vele malen lekkerder vinden wij. Deze smaak met kersen doet ons denken aan amarena-ijs dat niet aan te slepen was tijdens vakanties in Italië. Je maakt dit kersenijs zonder ijsmachine. Dat is niet alleen makkelijk, maar scheelt je ook zo’n lelijke grote machine in je keuken.
> Naar recept: Makkelijk kersenijs
13. Amaretto sour-ijs (met ijsmachine)
De Amaretto Sour is een van onze favoriete cocktails. ‘t Was dan ook een van onze betere ideeën om er een ijssmaak van te maken. Citroensorbetijs als basis met als toevoeging een flinke scheut amaretto dus. Kers erop en genieten geblazen.
> Naar recept: Amaretto sour-ijs
Op zoek naar nog meer inspiratie voor toetjes met ijs? Eerder deelden we ook al een lijst met de lekkerste ijsrecepten die je maakt zonder ijsmachine. IJs gemaakt, maar is het te koud om op te scheppen? We vonden er een handig trucje voor om snel ijs te scheppen. Geen zin om zelf ijs te maken, maar wel benieuwd welke smaak je uit de supermarkt mee moet nemen? Dit zijn de favoriete ijssmaken van de Culy-redactie.