Culy’s Toko Finds: Toban Djan (Douban Jiang), een Sichuanese chilipasta
De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: Toban Djan (ook wel Toban Jiang, dòubàn jiàng of Douban Jiang genaamd), dé chilipasta uit Sichuan die je altijd in huis wil hebben.
> Lees ook: Culy’s Toko Finds: nori tempura is de Aziatische snack van je dromen
De ziel van Sichuan
Toban Djan is een mix van gefermenteerde tuinbonen, chilipepers en zout. Door de chilipepers is het dus in de eerste plaats een behoorlijk spicy goedje, maar door het fermentatieproces heeft de pasta ook een ultieme, diepe umami-smaak. Die smaak doet een beetje aan als miso, de razend populaire gefermenteerde sojabonenpasta (die wij inmiddels niet meer kunnen missen en het liefst overal doorheen roeren).
De chilisaus is trouwens afkomstig uit de Chinese provincie Sichuan. De Sichuanese keuken staat erom bekend om onverbiddelijk pittig te zijn. Toch is het echter niet zo dat de gerechten zó pittig zijn dat je bijna niks meer proeft. De smaken uit de Sichuanese gerechten zijn naast pittig vooral heel levendig en komen perfect door bij elke hap. Heb je geen idee wat je je bij dit soort eten moet voorstellen? Begin er dan eens mee een potje Toban Djan in huis te halen. Niet voor niets wordt het wel eens de ziel van de Sichuanese keuken genoemd.
Koken met Toban Djan
We gaan er niet om liegen: Toban Djan is behoorlijk spicy en geeft je gerechten meteen extra pit. Toch is het ook weer niet zo dat één lepeltje Toban Djan in een gerecht je meteen in vuur en vlam zet. Je kunt de chilipasta heel erg goed doseren: een lepeltje geeft al heel veel smaak, maar hoe meer je toevoegt hoe pittiger het wordt natuurlijk.
Hét schoolvoorbeeld van een gerecht met Toban Djan is wellicht mapo tofu. Hierbij worden zachte blokjes tofu bereid in een goddelijke gehaktsaus, met Toban Djan als hoofdsmaakmaker. Daarnaast kun je met Toban Djan ook een snelle saus maken voor op je wontons, zoals we laatst zagen bij Iamafoodblog.
Geweldige marinade
Daarnaast is Toban Djan (al dan niet aangelengd met water of bouillon) een geweldige marinade voor bijvoorbeeld kip of vis. Ook lekker: roer Toban Djan eens door de mayo (heerlijk bij deze umamifrietjes bijvoorbeeld!).
En ben jij – net als wij – verzot op instant noodles? Lepel er de volgende keer dan eens een lepeltje van door het water waarin je noedels garen. De chilipasta zal je noedelsoep meteen meer textuur, diepte en pit geven.
Oh ja: hoewel het hier gaat om een chilisaus, is het meestal niet gebruikelijk om Toban Djan te gebruiken als koude topping bij gerechten (zoals je bijvoorbeeld wel zou doen met Sriracha).
Toban Djan kopen
Toban Djan is te koop bij de meeste Aziatische toko’s, vaak van het merk Lee Kum Kee. Toch blijkt die van Pixian (een regio in China) de crème de la crème onder de Toban Djans te zijn. Spot je dus een exemplaar waar Pixian op ‘t potje (of zakje, zo worden ze ook soms verkocht) vermeld staat? Aarzel dan niet om er één mee te nemen. Daarnaast blijkt ook de Sichuan DanDan Seasoning Co Ltd (in een soort rieten mandje, zoals hier) een hele pure, goede variant te zijn.
Bekijk in onderstaande video hoe Toban Djan gemaakt wordt. Als je weet wat voor een tijdsintensief proces eraan vooraf gaat, is het des te spectaculairder hoe goedkoop deze fantastische smaakmaker is (een potje kost rond de € 3,-). Kortom: ‘t tripje naar de toko méér dan waard.
Meer favoriete ingrediënten van de redactie:
- De beste ingrediënten die de Culy-redactie onlangs aan de voorraadkast toevoegde
- 9 ingrediënten die je altijd in je voorraadkast moet hebben
- 9 x Aziatische smaakmakers voor je voorraadkast