Tjap tjoy: alles over deze heerlijke restaurantklassieker
Tjap tjoy: wie is er niet verzot op deze klassieker uit de Chinese restaurants? Wij in ieder geval wel. Maar wat is het precies, hoe gezond is het en welk recept voor tjap tjoy kun je erbij nemen als basis? We leggen het uit.
Wat is tjap tjoy?
Kortweg is tjaptjoy een mix van groenten. Gewokte groenten beter gezegd, overgoten met een smaakvolle, glimmende saus. Moeten dat dan specifieke groenten zijn om van tjap tjoy te kunnen spreken? Nee. Kan daar ook vlees of vis aan toegevoegd worden? Ja. Je leest het al: tjap tjoy is een gerecht met de nodige freestyleruimte, perfect voor het opmaken van restjes.
Over de oorsprong heerst discussie. Waren het de Chinese immigranten uit de provincie Guangdong die het gerecht hebben meegebracht naar het Westen? Of zijn Chinese immigranten het pas in het Westen beginnen maken, als poging om een toegankelijk Chinees gerecht voor te schotelen aan Westerse restaurantgasten? Hoe dan ook is tjap tjoy niet meer weg te denken uit de Chinese restaurantcultuur.
Hoe gezond is tjap tjoy?
De ene tjap tjoy is de andere niet en dat maakt het moeilijker om te concluderen hoe gezond tjap tjoy is. Van één ding ben je in ieder geval verzekerd: in welke versie van het gerecht dan ook zul je voldoende groenten aantreffen. Dat maakt het dus een gerecht vol gezonde stofjes. Tuurlijk: in de saus gaat vaak een schepje suiker en ook geconcentreerde smaakmakers als ve-tsin, oestersaus en sesamolie.
Die zou je gegeven hun hoge aantal calorieën minder gezond kunnen noemen, maar vanwege de kleine hoeveelheden ervan valt dat reuze mee. Er hoeft bovendien niks gefrituurd te worden, wokken in een dun laagje olie volstaat. En wil je uit gezondheidsoverwegingen liever geen (rood) vlees eten? Weglaten en vervangen door extra groenten kan altijd. In feite maak je tjap tjoy vooral zo gezond als je zelf wil.
Recept tjap tjoy
Hoewel dit wokgerecht vráágt om freestylen, is een basisrecept wel zo fijn. Dat krijg je van ons:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 witte ui, fijn gesnipperd
- Optioneel: 150 gram vlees naar keuze (bijv. kip, rund, garnalen…)
- 250 à 300 gram verschillende groenten naar keuze, in hapklare stukjes of reepjes (bijv. broccoli, champignons, paprika, boontjes, kool, wortel, paksoi…)
- 200 ml kip- of groentebouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- Snuf witte peper
- 1/2 theelepel suiker
- 1 theelepel maizena gemengd met 3 theelepels water (maizenaslurry)
- 2 theelepels sesamolie
Zo maak je de tjap tjoy
Verhit de neutrale olie in een wokpan. Fruit de witte ui kort aan. Bak daarna het vlees of de vis gaar.
Voeg alle groenten toe. Gebruik je taugé? Wacht nog even met dit toevoegen.
Wok op hoog vuur tot de groenten knapperig en lekker beetgaar zijn.
Voeg bouillon, sojasaus, peper en suiker toe. Roer goed en laat de saus al pruttelend inkoken.
Voeg daarna de maizenaslurry toe en blijf goed roeren. Het doel is een glimmende, stroperige saus.
Voeg tot slot de sesamolie toe en roer een laatste keer voordat je de tjap tjoy in serveerkommen schept.