Tips voor Griekse mezze
Eens een keer wat anders koken voor je gasten? Maak eens Griekse mezze! Tapas, maar dan op z’n Grieks, dus. Een aantal ideetjes.
Tzatziki
Schil 1 komkommer en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer en druk het sap uit in een zeef. Wel 5 eetlepels Tzatiki Dip kruiden in 2 eetlepels warm water tot de kruiden het water volledig hebben genomen. Heb je de kruidenmix niet in huis? Vervang deze dan (zonder het water) door 1 eetlepel verse dille, 1 theelepel gemalen komijn en 1 teen fijngehakte knoflook.
Meng de komkommerrasp met de kruiden, 250 ml Griekse yoghurt en 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zwarte peper.
Souvlaki
Leg 6 satéstokjes in water. Snijd 350 gram hamlappen in blokken. Meng het vlees met 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 teen fijngehakte knoflook, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout en laat een half uur marineren.
Verwijder de zaadlijsten van 1 groene paprika en snijd in vierkante stukken. Rijg het vlees en paprika om en om aan de satéstokjes. Verhit een grilpan en bak de souvlaki in 10 minuten bruin door regelmatig te keren.
Auberginerolletjes
Snijd een aubergine in dunne schijven. Bestrooi de plakken met zout en laat 15 minuten intrekken. Dep droog en besmeer met 6 eetlepels basilicumolie. Rooster de aubergine in een grillpan op middelhoog vuur tot ze helemaal gaar zijn.
Besmeer de plakken met 1 theelepel tomatentapenade. Snijd 2 tomaten in parten, verwijder vruchtvlees en snijd in schijfjes. Snijd 125 gram mozzarella in schijven. Beleg de plakken aubergine aan met schijfjes tomaat en mozzarella. Rol op bestrooi met zwarte peper.
Tip: Serveer de Mezze met pitabrood, Griekse olijven en tomatentapenade.
Met dank aan Oil & Vinegar.