Tips & trics: zo houd je basterdsuiker zacht!
Sta je net op het punt om koekjes te bakken, blijkt de basterdsuiker veranderd te zijn in een harde klont… Gelukkig zijn er manieren om zo’n suikercrisis snel te bezweren!
door Rosa Rolvink
Er kunnen harde klonten in basterdsuiker ontstaan omdat deze meer vocht bevat dan bijvoorbeeld kristalsuiker. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het vochtgehalte. Als er vocht uit de suiker verdampt krijgt je harde klonten. Gelukkig bestaan er verschillende trucjes om dit tegen te gaan.
– Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen, kun je de suiker het beste luchtdicht bewaren. Bijvoorbeeld in een weckpot of een goed afsluitbare plastic zak. Zet deze op een droge en koele plek.
– Is het kwaad al geschied? Een slimme tip: speciale terracotta stenen in water laten weken en in de pot met suiker leggen. De suiker trekt het vocht uit de steen en wordt weer zacht. Terracotta schijven zijn in Amerika en Canada volop verkrijgbaar in kook- en bakwinkels, maar in Nederland helaas nog niet zo ingeburgerd. Google maar eens op ‘terracotta disk’ of check Brown Sugar Disks.
– Als je geen terracotta schijven hebt kun je ook gebruik maken van schijfjes appel, marshmallows of sneetjes brood. Dit werkt allemaal volgens hetzelfde principe.
– Als je haast hebt is er ook een snellere manier. Doe de suiker in een magnetronbestendige schaal samen met vochtig keukenpapier (zelf vochtig maken) en verwarm deze voor 20 a 30 seconden in de magnetron (afhankelijk van de hoeveelheid).