Tip: creëer sappiger en smaakvoller vlees door het te pekelen
Kipfilet en varkensvlees staan er bekend om dat ze snel droog eindigen. Wat te doen? Pekelen is the way to go! Door vlees te pekelen – te zouten in feite – doe je wat voor de smaak en de houdbaarheid.
Zoutwaterbad
Op The Kitchn zagen we een handige tip waarin wordt uitgelegd dat je door het pekelen van vlees (lees: marineren in een zout-waterbad) het een stuk malser wordt én een intensere smaak krijgt. Bovendien voorkom je dat je stukje vlees verkleurt en grauwig wordt.
Pekelvlees
Spek, ham en pastrami zijn bekende voorbeelden van gepekeld vlees (waarbij pastrami ook nog wordt gerookt). Maar je kunt deze techniek ook heel makkelijk zelf toepassen op een mooi stuk rundvlees, varkensvlees of kip.
Voeg hier je favoriete kruiden aan toe en het kan bijna niet meer mis gaan. En guess what: pekelen hoeft helemaal niet lang te duren. Voor een snelle sessie heb je vaak aan een halfuurtje of zelfs een kwartier al genoeg.
Zelf vlees pekelen: zo doe je dat
Gebruik voor bijvoorbeeld vier kipfilets of ongeveer 750 gram aan vlees 50 gram zout op een liter water. Meng dit in een ovenschaal en roer totdat het zout is opgelost.
Voeg het vlees of gevogelte toe, samen met eventueel wat smaakmakers als citroenrasp, gember, citroengras, zwarte peper, knoflook of steranijs.
Laat het vlees staan en begin alvast aan de rest van het gerecht. Het is prima om het vlees langer dan een half uur te laten staan, maar pas wel op want na ongeveer twee uur zal het waarschijnlijk uit elkaar gaan vallen.
Eerst pekelen, dan barbecuen
Na het pekelbad kun je het vlees bakken of grillen.
Heb je meer tijd? Deze video leert je de basis van het pekelen van vlees. Handig als je met grotere stukken vlees werkt, zoals een hele kip of een groot stuk rundvlees.
Grill het gepekelde vlees daarna op de barbecue.
https://youtu.be/LKwo0ewknXU