Tijgerbrood: wat is het precies en waarom is het in 1 keer populair in Amerika
Wie is er niet groot mee geworden: tijgerbrood. Het is het sneetje brood wat je het liefst elke dag wilde maar zelden kreeg. Wat blijkt: inmiddels loopt Noord-Amerika ook weg met het Nederlandse brood. Wat maakt dit witbrood nou zo lekker?
En ook: hoe ontstaat die iconische tijgerprint eigenlijk?
Tijgerbrood: wat is het precies en waarom is het in 1 keer populair in Amerika
Ietwat zoetig, een hoog door-eetgehalte maar vooral: een knapperige korst met herkenbare tijgertextuur. We nemen het allemaal voor lief, maar nu we hoorden dat de Amerikanen ook groot fan zijn van ‘ons’ tijgerbrood, leek het ons hoog tijd deze klassieker eens verder te onderzoeken.
Tijgerprint
We willen natuurlijk allemaal weten hoe dit brood aan z’n korst komt. Het maakt het witbrood immers een stuk aantrekkelijker en dankt z’n naam er zelfs eraan.
Wat blijkt: het brood krijgt een ‘pap’ van onder andere rijstebloem en suiker op de bovenzijde gesmeerd, voordat het de oven in gaat. Omdat dit geen gluten bevat, ‘rekt’ het niet mee tijdens het rijzen waardoor de krokante en getextureerde bruine korst ontstaat.
Tijgerbrood goes Amerika
Niet heel gek dus dat Noord-Californië – en dan met name de stad San Francisco – het brood in de armen heeft gesloten. Het brood is er omgedoopt tot Dutch Crunch, en is qua uiterlijk meer een kruising tussen een baguette en een tijgerbrood te noemen. De smaak en structuur blijft hetzelfde, inclusief het bekende printje bovenop.
Hotspots met tijgerbrood
De strijd om de beste Dutch Crunch van San Francisco is inmiddels losgebarsten. Zo lazen we op Food & Wine al over de populairste hotspots en vaak gekozen toppings.
De Dutch Crunch gedijt het beste wanneer belegd met verschillende lagen en combinaties, die ons dan weer doen denken aan het oldschool broodje gezond. Waar ze deze inspiratie vandaan hebben gehaald, kunnen we ons óók wel voorstellen.
Meer over brood:
- Culy Homemade: pão de queijo (makkelijke Braziliaanse kaasbroodjes)
- Gooi oud brood nóóit weg: zo maak je het weer knapperig en zacht in de oven
- Alles over altamura-brood: het Italiaanse brood dat altijd vers blijft