Thee proeven: zo doe je dat – tips van een thee sommelier
Er gaat geen dag voorbij waarop we ons niet tegoed doen aan een lekker kopje thee. Maar een mok thee wegklokken is iets anders dan thee proeven – écht bewust proeven. Met al je zintuigen. Tijdens een thee tasting van Betjeman & Barton vertelt thee sommelier Jessica Zagers ons hoe je meer uit je kopje thee kunt halen.
Alle – ja alle! – thee komt van dezelfde plant
Alle thee wordt gemaakt van dezelfde plant: de camellia sinensis. Of je nu zwarte, witte of groene thee hebt: ze hebben allemaal dezelfde moeder. Maar even voor de goede orde: je hebt natuurlijk thee en thee. Je kunt er een theezakje bijpakken, maar je kunt ook gaan voor losse thee, die meestal van betere kwaliteit is, vooral als de theebladeren nog heel zijn.
Dat zit zo: kant-en-klare theezakjes zijn meestal gemaakt van thee van een lage kwaliteit, waarvan de blaadjes gebroken of zelfs gemalen zijn. Dat is goedkoper, maar vaak ook een stuk minder lekker dan mooie, losse thee.
Smaken herkennen
“Iedereen heeft een eigen smaakbibliotheek”, vertelt Jessica Zagers ons. Ze is thee sommelier en legt ons tijdens een thee tasting van Betjeman & Barton uit hoe je thee goed kunt proeven, om er optimaal van te kunnen genieten. “Het is heel persoonlijk waar bepaalde smaken jou aan doen herinneren”, vervolgt ze.
En leuk nieuws voor smulpapen: je kunt die persoonlijke smaakbibliotheek altijd uitbreiden en ontwikkelen. Als je maar genoeg proeft. Bijvoorbeeld door tijdens het koken geuren op te nemen, waardoor je een referentiekader opbouwt. Ook kun je jezelf aanleren om die smaken te benoemen. Smaakt de thee kruidig, fruitig, bloemig of notig? Of misschien zelfs dierlijk, mineraal of vegetaal?
Daarnaast kun je kijken naar het gevoel dat de thee je geeft: is de thee bijvoorbeeld verfrissend of opwekkend?
Thee proeven: zo doe je dat pas écht goed
Thee proeven gaat dan ook niet om de smaken alleen, aldus Jessica. “Je moet al je zintuigen gebruiken. Ruiken, de theeblaadjes bekijken, kijk naar de kleur van de gezette thee…”
En dan pas ga je proeven: “Laat een slok van de thee rondgaan in je mond, zodat je mond gecoat wordt door de thee. Nog niet doorslikken!” zegt Jessica. Als je dan ook nog uitademt door je neus, ben je helemaal goed bezig: dan ben je het aroma van de thee door je keel aan het inademen. Daar is ook een chique woord voor: retronasaal proeven.
En ervaar ook het mondgevoel: de textuur die thee aan je mond geeft. Dat kan bijvoorbeeld rond/soepel zijn, maar ook rijk, reinigend of filmend. Tot slot check je de nasmaak van je thee. Jessica: “In hoeverre blijft de smaak van de thee aanwezig, hoe duidelijk kun je die naproeven? Dat kan zéker wat zeggen over de kwaliteit.
Thee & kaas
Je denkt bij een theeproeverij misschien aan scones en andere lekkernijen uit een afternoon tea, maar had je al eens aan kaas gedacht? De laatste jaren zien we dan ook steeds vaker combinaties tussen thee en kazen. Pak je er een kaasplankje bij tijdens je thee tasting, dan zul je ervaren dat de smaken iets met elkaar doen.
Maar hoe werkt dat: thee en kaas proeven? Jessica: “Je neemt eerst een slok thee om je mond voor te verwarmen. Daarna proef je de kaas, die dan mooi gaat smelten en een vettig laagje achterlaat in je mond. Vervolgens neem je nog een slok thee, om die vettigheid weg te spoelen. Daar zorgen de tannines in de thee voor.”
Als je dan nóg een slok thee neemt, gaan de smaken van de thee en de kaas samenspelen. En dat is hartstikke leuk. Jessica: “Thee en kaas samen is feest!”
Wil je mooie losse thee van goede kwaliteit kopen voor je theeproeverij thuis? Dat kan bij Betjeman & Bartons Tea in The City aan de Beethovenstraat 23 in Amsterdam of online.
Leer meer over thee:
- Matcha bereiden: tips van een echte thee sommelier
- Alles wat je moet weten over matcha: de fijnste groene thee
- Alles over de heerlijke gerookte thee: lapsang souchong