5 vragen aan… The Spice Girl: ‘Mijn Rendang Sambal was een schot in de roos!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fthespicegirlheader.jpg)
In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets is leuker dan weten wat het favoriete restaurant of de onmisbare saus is van onze culinaire helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Karen Considine, oftewel ‘The Spice Girl’ van de Lage Landen.
Van rendangsambal tot chili-olie
De Bits/Nederlandse Karen startte in 2017 met haar cateringbedrijf en begon vijf jaar later vanuit pure passie hete sauzen en sambals te verkopen. Onder de naam ‘The Spice Girl’ maakt ze de lekkerste chili-olies, hot honeys, chutneys en kruidenmixen. Dat doet ze allemaal zelf én met de hand. Dat betekent dus ook dat ze geen conserveermiddelen gebruikt – of zoals ze zelf zegt: ‘chemische troep’.
De redactie van Culy spot haar de laatste tijd vaak op TikTok en raakte geïntrigeerd door haar rendangsambal (!). Hoog tijd om Karen beter te leren kennen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.
5 vragen aan Karen ‘The Spice Girl’ Considine
1. We werden direct verliefd op je rendangsambal en volgens mij waren we niet alleen!
The Spice Girl: “De Rendang Sambal is een schot in de roos! Op het moment dat ik een nieuw product lanceer, weet ik dat het een chaos wordt in de webwinkel. Dit kon overigens niemand voorspellen. Het was direct zo druk dat de website een paar keer op tilt sloeg.
Hoe het er dan achter de schermen uitziet? We beginnen om zes uur ‘s ochtends en doen om acht uur ‘s avonds het licht uit. De euforie en de kick van het succes van zo’n release overheerst alle pijn, blaren en vermoeidheid. Soms zijn de dagen eindeloos lang, maar ik heb er nooit géén zin in.”
2. Heb je een favoriete chilipeper?
“De madame-jeanette, niet te verwarren met de Habanero! Madame-jeanette is een langwerpige gele peper met een mooie fruitige, unieke smaak. Het spice-level is heel aangenaam, niet te scherp maar toch een goede kick!
Échte madame-jeanettepepers zijn vaak moeilijk te krijgen. Daarom worden -helaas- vaak in de supermarkt Habanero-pepers verkocht als madame-jeanette. Ik verwerk de echte madame-jeanette in mijn Madame Jeanette Chili-crisp met Surinaamse specerijen en in veel van mijn sambals en chutneys. Geloof me: je proeft het verschil direct!”
3. Volgens mij gooi je overal wat spice op. Wat is de gekste combinatie?
“Heb je even? Van stamppotten tot aan desserts: ik heb voor ieder gerecht wel een pittig product wat er mooi bij past. Ik heb bijvoorbeeld in mijn tijd als personal chef ook veel cakes en taarten gemaakt met spicy miso-karamel. Klinkt gek, is het niet!”
4. Wie is je culinaire held?
“Ik vind veel figuren inspirerend op culinair gebied. Maar als ik dan toch iemand moet noemen ga ik voor Reynold Poernomo (bekende Indonesische chef, red.). Hij heeft zoveel creativiteit, passie, discipline en uiterste zorgvuldigheid waarmee hij te werk gaat.
Daarnaast is ‘ie ook blakend van zelfvertrouwen en heeft hij een goed zakelijk inzicht. Het belangrijkste: hij blijft bescheiden. Daar ga ik heel goed op.”
5.Welk gerecht doet je denken aan je jeugd?
“Sheperd’s Pie! Met een Britse vader aten wij dit vroeger heel vaak. Ik vond het heel vies…”
> De producten van The Spice Girl kun je vinden via de website www.thespicegirl.nl
Meer interviews:
- Matthijs Westerwoudt: “Japan is het ultieme voorbeeld voor Wilder Land”
- Rik de Jonge: ‘De hachee van m’n moeder blijft mijn favoriet!’
- Kelvin Lin: ‘Random noedels in een bouillon maakt nog geen pho!’