Tavuk Göğsü is het Turkse toetje met kip dat niet naar kip smaakt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FTavuk-Gogsu-1-rotated.jpg)
Oké, zelfs wij moesten even twee keer knipperen toen we Tavuk Göğsü voor het eerst voorbij zagen komen. Want kip in een zoet toetje? Dat klinkt bijna te bizar om waar te zijn. Maar we zouden Culy niet zijn als we niet alles zouden uitzoeken wat er maar te vinden valt over dit Turkse toetje. Zo kwamen we erachter dat Tavuk Göğsü letterlijk vertaald kipfilet betekent, maar (gelukkig) niet écht naar kip smaakt.
Wat is Tavuk Göğsü?
Tavuk Göğsü bestaat uit een combinatie van kipfilet, melk, suiker, rijstmeel, maizena en vaak een subtiele hint van rozenwater of vanille. Het klinkt misschien als een 1 aprilgrap, maar dit Turkse dessert bevat dus écht kip. Toch smaakt het niet naar kip, en zorgt dit stukje vlees juist voor een zijdezachte, fluweelachtige textuur.
Waarom kip in een toetje?
Kip in een toetje klinkt vreemd – zelfs voor ons – maar het heeft alles te maken met het Ottomaanse rijk. In de tijd van de sultans werd kip beschouwd als een luxe ingrediënt. Door kip te gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten, straalden de sultans rijkheid en pracht uit. Zo werd Tavuk Göğsü vaak geserveerd op belangrijke feesten aan het hof.
Die kip zit er overigens niet in voor de smaak, je proeft er namelijk helemaal niets van. Nee, het vlees wordt zó fijn gemalen dat er geen of nauwelijks smaak aan zit, en vooral gebruikt voor de structuur en textuur. De fijngemalen kip zorgt er namelijk voor dat dit dessert enorm romig en zijdezacht aanvoelt.
Watch on TikTok
Hoe smaakt het?
Dit kiptoetje smaakt dus niet echt naar kip, maar is te vergelijken met een custard, flan of delicate vanillepudding. Tavuk Göğsü heeft namelijk een lichte, subtiele zoete en bloemige smaak. Je proeft vooral de romige, zoete combinatie van melk en suiker met dat bloemige element van de vanille en/of rozenwater.
Overigens wordt de kip ook steeds vaker weggelaten in dit recept en krijgt het dessert de naam ‘Yalancı Tavuk Göğsü‘, oftewel: nepkipfilet.
Zelf maken
Het Turkse toetje is verrassend makkelijk zelf te maken, als je weet hoe het moet. Het kan wel eventjes duren en je hebt wat geduld nodig, maar dan heb je ook zeker wat.
In principe laat je een gekookte kipfilet in een kom met water voor een dag in de koelkast staan. Hierna versnipper je de kip in kleine stukjes, en vervang je het water. Dit moet zo’n vijf keer gebeuren.
Nadat dit is gedaan, is Tavuk Göğsü maken een eitje! De rest van de ingrediënten – melk, maizena, rijstmeel, suiker en vanille – kook je ook in een pan tot het wat begint in te dikken. Daarna gaat de kip erbij, en een beetje boter. Zodra alles is afgekoeld is het dessert klaar.
Watch on TikTok
Benieuwd naar nog meer Turkse lekkernijen?
- We zijn in de ban van lokum: juweeltjes van Turks fruit
- Kumpir (gepofte aardappel op z’n Turks)
- Alles over Turkse simit: zalige Turkse bagels