31x tapasrecepten waarmee je je altijd in de Spaanse zon waant
Tapas zijn misschien wel het meest ideale eten voor een lekkere zomeravond. De tafel vol zetten met verschillende soorten hapjes maakt iedereen blij en zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is. Om de Spaanse sferen naar je eigen stekkie te brengen, zet Culy de lekkerste tapasrecepten voor je op een rijtje.
31x tapas-recepten voor thuis
Tapasrecepten met vlees
Spanje staat bekend om haar heerlijke hammen, sappige gehaktballetjes en smaakvolle kroketjes die op iedere hoek van de straat verkrijgbaar zijn. Deze tapas-gerechten zijn perfect voor alle carnivoren onder ons.
- Pintxos de jamón y all-i-oli (broodjes met ham en aioli-crème)
- Een heerlijk simpele tapa: Chorizo Infierno (vlammende chorizo)
- Gehaktballetjes met zoetzure tomatensaus voor bij de borrel
- Gegrilde artisjokken met Ibérico ham a la Sagardi
- Goddelijke kroketjes met Serrano ham en Manchego
- Empanadas met gehakt en kip
Tapasrecepten met vis
Een tafel vol met tapas-recepten is niet compleet zonder allerlei lekkers uit de zee. Inktvis wordt veel gegeten in Spanje, maar vergeet zeker de mosselen en ansjovis niet: een heerlijke afwisseling op jouw tapastafel.
- Zelf calamares maken
- Pulpo alla gallega (octopus op z’n Spaans)
- Ansjovis op desemtoast van de Blendbrothers: het makkelijkste vishapje ooit
- Mosselen Marinera uit Hommage van Sergio Herman
- Gegrilde garnalen met een basilicum-tuinbonenpuree
- Empanadas met tonijn, aardappel en olijven (met chimichurri)
Vegetarische tapas-recepten
Wist je dat de meeste tapasrecepten hartstikke vegetarisch zijn? De Spaanse keuken weet eindeloos combinaties te maken met alle groentes die het land te bieden heeft. Wereldberoemd zijn de gebakken padrón pepers en de patatas bravas.
- Klassieke aïoli: het ultieme recept
- Gemarineerde olijven? Maak ze lekker zelf!
- Zelf supersnel het allerlekkerste knoflookbrood maken
- Padrón pepers met ponzumayo en shichimi togarashi
- tortilla de patatas (Spaanse tortilla met aardappel en ui)
- Patatas bravas van aardpeer met whiskymayo
- Patatas bravas (in de snelste saus ooit) met aioli en frisse venkelsalade
- Patatas bravas van zoete aardappel
- Super easy zomerse gazpacho maken doe je zo!
- Groene gazpacho met avocado, komkommer, appel & ricotta
- Meloen gazpacho van cantaloupe, maïs en munt
- Bloody mary gazpacho
- Spaanse croquetas met spinazie & geitenkaas
- Pan con tomate: thuis maken nét zoals op vakantie
- Gebakken knoflook-champignons met tijm
Alles over pisto: de lekkerste Spaanse groenteschotel (+ serveertip!)
Tapas-gerechten voor het dessert
Sluit je Spaanse avond af in stijl met een traditioneel dessert. De crema catalana heeft veel weg van de Franse crème brûlée, maar is net een tikkie anders. De Spaanse variant bevat in plaats van room meer melk. Wel zo lekker op een warme dag, toch?
- Zo maak je zelf churros
- Churros chips met kaneelsuiker & chocoladesaus
- Crema Catalana uit De Toetjesbijbel van Rutger Bakt
Meer Spaanse inspiratie:
- 7 x culinaire souvenirs uit Spanje: dit moet mee naar huis
- Dit zijn de 20 beste wijnen uit Ribera del Duero (één van de bekende wijngebieden van Spanje)
- Bar Berta: een avond Spanje in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam