Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Tantuni: hét Turkse streetfood om te gaan ontdekken

Dat de Turkse keuken veelzijdig en ongelooflijk lekker is, weten we inmiddels. We kunnen niet meer zonder gerechten als baclava, lahmacun en börek. Ook tantuni behoort tot één van onze favorieten. Maar wat is Turkse tantuni nou eigenlijk precies?

Dit pittige vleesgerecht eten we het liefst als lunch, snack of avondeten. En als het even kan op regelmatige basis.

Turks streetfood

Tantuni is een populair gerecht uit Turkije, maar inmiddels gelukkig ook ver erbuiten te verkrijgen. Het is een erg populair streetfood gerecht wat haar oorsprong vindt in een Mongoolse gemeenschap die in Mersin verbleven, een stad in zuid-Turkije.

De naam tantuni komt dan ook van het Mongoolse woord tamturi, wat snack betekent. Niet geheel onverwachts dus dat dit in Mersin op elke hoek van de straat te vinden is, net als in Istanbul en andere Turkse steden.

Tantuni

Net als bij andere iconische gerechten kent tantuni meerdere versies, afhankelijk van de streek waar het geserveerd wordt. De basisingrediënten zijn wel vrijwel altijd hetzelfde: fijngesneden rund- of kip met chilipeper en komijn, rauwe uien met peterselie en sumac, tomaten en brood. Soms overgoten met yoghurtsaus.

Belangrijke anekdote: de zoete knoflooksaus die we in Nederland kennen is ook gewoon door Nederlanders verzonnen. Die hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd is op de Turkse cacik.

Op straat wordt overigens vaak een speciale tantuni pan gebruikt. Bij deze grote wok-achtige pan is het midden uitgediept en bedoeld voor het vlees, wat hierdoor de meeste hitte pakt.

Brood of lavash

Het vlees en de uien worden gerold in dürüm (Turks platbood) of gewoon op een (Turks) broodje. Volgens schrijver Özcan Akyul eet je de lekkerste bij de eetkraam van Mersin Tantuni op de markt in Deventer (iedere vrijdag en zaterdag). Zo liet hij ook zien in het tv-programma De Streken van Van Boven, samen met Yvette van Boven (check ook Uitzending Gemist).

Zelf aan de slag? Met dit recept maak je tantuni in je eigen keuken. Oorspronkelijk maak je tantuni met katoenzaadolie. Maar aangezien dit iets moeilijker te vinden is, doet een andere plantaardige olie met een hoog rookpunt het ook goed.

> Zin in nog meer Turkse gerechten? Probeer dan zeker even deze pide of cilbir.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.