Tadka is dé snelle Indiase techniek om een smaakexplosie toe te voegen aan een gerecht
Als er iets is wat we van Indiase chefs kunnen leren dan is het wel hoe om te gaan met specerijen. Niet alleen verwerken ze ze gemakkelijk per twintig in eenzelfde gerecht, via slimme technieken weten ze hun smaak ook nog eens exponentieel te laten toenemen. Tadka is zo’n techniek.
Wat dat precies is? Leggen we voor je uit.
Tadka in een notendop
Voor tadka bestaan verschillende namen: van chaunk en chhonk tot tarka en baghaar. Het principe is in al die gevallen gelijk: een mix van specerijen (en soms kruiden) krijgt een bad van hete vetstof zodat hun smaken ‘openbarsten’ en er een aromatische, geïnfuseerde olie ontstaat.
Hitte haalt dus alle goede aroma’s van droge specerijen naar boven en daarmee weet je wel dat tadka’s een schitterende manier zijn om gerechten snel te transformeren in smaakbommetjes. Bonus daarbij is dat de kortstondig gefrituurde specerijen ook nog ‘ns zorgen voor een knappertje, waardoor ze gerechten tevens voorzien van meer textuur. Bijvoorbeeld in deze Indiase tomatensoep.
Waarvan maak je tadka?
Voor tadka zijn naast hitte vooral vet en smaak nodig. Voor het vette kunnen zowel verschillende soorten neutrale olie als kokosolie of ghee (geklaarde boter) ingezet worden. Smaak wordt voornamelijk uit droge specerijen gehaald (in hun geheel, gevijzeld of fijn gemalen), al dan niet in combinatie met verse ingrediënten als knoflook, groene kruiden, gember of curryblaadjes.
Je snapt: met dit principe vallen oneindig veel combinaties te maken. We zien tadka’s met komijnzaad, asafoetida, curryblaadjes en chili en we zien tadka’s met koriander, kaneel, gember en mosterdzaad. De heilige tadkagraal bestaat niet en dat maakt dit kruidenmengsel hyperveelzijdig. Je kunt tadka’s helemaal naar je hand zetten en aanpassen naar je smaak en naar de rest van het gerecht.
Tadka tips
Tadka’s maken is geen hogere wiskunde en het internet staat vol met goede recepten. Het belangrijkste om in je oren te knopen is dat verschillende aromaten een verschillend brandpunt kennen.
Kurkdroge specerijen als mosterd- of korianderzaad voeg je bijvoorbeeld eerder toe dan verse kruiden of curryblaadjes, die dunner zijn en daardoor veel minder tijd nodig hebben.
Gebruik je geen recept, gebruik dan in ieder geval je gezond verstand en probeer in te schatten welke specerijen het langst moeten infuseren. Eenmaal een toptadka te pakken? Ingevroren kun je ze tot drie maanden bewaren. Doen, want met zo’n kruidenolie sta jij 1-0 voor op de meest smaakvolle curry’s, soepen en stoven.
Meer uit de Indiase keuken?
- Culy Homemade: makkelijke kokos saag paneer (vegetarische Indiase curry)
- Culy Homemade: mushroom masala (Indiase curry met paddenstoelen)
- Aloo Tikki (Indiase aardappelburgertjes) voor bij de borrel