Wacht even: komt taaitaai oorspronkelijk van de Filipijnen?
Taaitaai mag dan typisch Nederlands klinken, de oorsprong ligt verrassend genoeg niet helemaal bij ons. Toen we daar laatst pas zelf achter kwamen, vonden we ‘t dringend tijd om ons te verdiepen in de wereld van iconische sinterklaaspoppetje.
We zien je denken: veel Nederlandser dan taaitaaipoppetjes kun je het niet vinden. Maar zo eenvoudig blijkt het niet.
Taaitaai
Het beste kun je taaitaai vergelijken met pepernoten: die hoekige goudgele brokken die met honing en anijs op smaak worden gebracht. Daarmee is taaitaai allesbehalve bros en knapperig maar dus eerder wat – juist ja – taai.
In tegenstelling tot de iconische hoekvorm van pepernoten wordt taaitaai traditiegetrouw in allerlei vormpjes gebakken. Taaitaai poppetjes natuurlijk, maar ook ruit-, hart- of rugbyvormige stukken passeren de revue.
Typisch Nederlands?
We hadden het niet perse zien aankomen, maar taaitaai is in tegenstelling tot wat je zou verwachten geen typisch Nederlandse lekkernij. Voor de oorsprong richt je je blik beter op het Filipijnse gebied TayTay.
Tijdens de Gouden Eeuw brachten handelaars in ieder geval de – voor taaitaai benodigde – specerijen uit het gebied mee naar Nederland. Geruchten doen bovendien de ronde dat er ook Filipijnse koekjes verscheept werden naar Nederland, die door de lange tocht onderweg taai werden. Of dat laatste voor honderd procent klopt, laten we in het midden. Dat taaitaai een gezellig koekje is dat inmiddels niet meer weg te denken is, klopt in ieder geval wél.
Zelf taaitaai maken
Bij de meeste bakkers kun je wel een zakje taaitaai scoren en vooral voor anijs- en honingliefhebbers is dit een erg goed idee. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan natuurlijk ook zelf aan de slag, dit basisrecept voor taai-taai helpt je verder.
Het deeg is aan het begin best plakkerig – dat hoort – en moet een nachtje rusten, maar in feite is het maken ervan kinderspel.
Tip: het kruidige van rum past goed bij de specerijen in de koek. Dit ontdekten we dankzij Don Papa Rum, die toppatissier Frank Haasnoot in de arm nam om taaitaai te maken met salted caramel, geïnfuseerd met de rum. Probeer het eens zelf bij je taaitaairecept: een scheutje ervan in het beslag geeft de perfecte kick.
Meer voor Sinterklaas?
- 16 x feestelijke toetjes voor de feestdagen (Sinterklaas én Kerst)
- 7 x het leukste snoepgoed voor Sinterklaas om zelf te maken
- Theeleuten opgelet! Er is nu ook Sinterklaasthee