Stracciatella kaas: een romige mix tussen mozzarella en burrata
Kijk niet raar op als je stracciatella de komende tijd tussen de voorgerechten ziet staan op een menukaart. Want naast stracciatella ijs (je kent ‘m wel: vanille-ijs met stukjes chocolade), is er ook stracciatella kaas. En die is het waard om te ontdekken.
Wat moet je je voorstellen bij stracciatella kaas? Het is een Italiaanse kaassoort, die ook wel wordt aangeduid als stracciatella di bufala. Daarmee geeft deze kaas zichzelf ook meteen een beetje prijs: hij wordt gemaakt van buffelmelk. Het is dan ook een broertje van mozzarella en burrata, met best wel wat gelijkenissen.
@foodmymuse Straciatella Hack ❤️ Straciatella is the filling of burrata and it is basically pulled mozzarella curds soaked in cream, so this lil shortcut works if you don’t want to make mozzarella from scratch or can’t find mozzarella curds like me. Learned all about the process from MasterClass, so decided to give this one a go and I’ll be honest, it is REALLY good and super easy. Tips: don’t salt the straciatella until after because then you can use it on sweet applications like strawberries and cream😍. Shred the strands as thin as you can! Leaving it overnight yields a creamer result. Ingredients: •8 oz fresh mozzarella. •3/4 cup heavy cream (add 1/4 c more if you want it looser). •Olive oil. •flaky salt. •black pepper. Directions: 1.- shred the mozzarella with your hands pretty small, add the cream and let it sit covered in the fridge for at least 4 hrs. 2.-drizzle some olive oil on it, flaky salt and black pepper. #stracciatella #burrata #mozzarella #easyrecipes #foodhacks #cookinghacks
Hoe ziet stracciatella kaas eruit?
Sterker nog: stracciatella kaas wordt gebruikt om burrata van te maken. Dat zit zo: stracciatella die bufala wordt gemaakt van kleine snippers wrongel, die worden uitgerekt. Grappig feitje: het Italiaanse woord stracciatella betekent ook zoiets als gescheurd of versnipperd. Zodra stracciatella kaas wordt gemengd met room, ontstaat burrata.
Net als burrata en mozzarella is deze kaas ook wit, alleen iets anders qua textuur en consistentie. Waar mozzarella een stevig bolletje is en burrata een zacht bolletje met vloeibare kern, is stracciatella kaas eerder te beschrijven als een soort uitgelopen burrata. Alsof je de alleen de binnenkant eet, zeg maar. Een beetje een mengeling tussen het draderige van mozzarella en het romige van burrata. De draden zijn overigens wel lekker zacht.
Waar kun je het eten?
De kaassoort is vooral verkrijgbaar in de lente en de zomer, maar wordt het hele jaar door gemaakt in Italië, met name in de regio Apulië. Wij zagen ‘m voor het eerst opduiken in Bali (of all places…) waar hij praktisch op elke menukaart stond. Ook in Amsterdam duikt stracciatella kaas veel vaker op. Bijvoorbeeld bij Bar Centraal en inmiddels heeft Albert Heijn stracciatella kaas ook helemaal omarmd, want je koopt het gewoon online en in sommige supermarkten.
Zelf maken is trouwens ook een goede optie. Een leuk klusje voor in het weekend of tijdens de vakantie. Hoe je dat precies maakt, vindt je hier.
Meer kookinspiratie:
- Wist je dat je ook deeg kunt maken van avocado?
- Waarom heet pindakaas geen pindaboter (en kunnen we een naamswijziging aanvragen)?
- Ciao tutti! Zo host je de perfecte Italiaanse (cocktail)avond