Alles over Blue Stilton: de koning van de Engelse kazen
Als je een fan bent van blauwe kaasjes, heb je vast weleens deze Engelse klassieker geproefd. Blue Stilton is de enige Engelse blauwe kaas en daarom juist zo leuk om er wat meer over te weten te komen!
Hij is haast niet meer weg te denken van je kaasplankje. Maar hoe wordt het nou precies gemaakt? En waar is het allemaal lekker bij? Ga er maar lekker voor zitten, wij leggen het je uit.
Gek op blauwe kaas? Dan is dit ook leuk:ย Zo leer je de verschillende soorten blauwe kaas herkennen
Blue Stilton niet uit Stilton?
Ja, je leest het goed. Blue Stilton is niet afkomstig uit het gelijknamige Engelse dorp, waar hij wel naar is vernoemd. Hรจ? We snappen je verwarring. De kaas werd populair doordat het werd verkocht in een herberg in het dorpje Stilton.
Het is hier alleen nooit geproduceerd. Dit komt door een beschermde oorsprongsbenaming.ย Stilton mag momenteel maar in zes kaasmakerijen worden gemaakt. Deze bevinden zich in Nottinghamshire, Derbyshire en Leicestershire.
Zo wordt het gemaakt
Voor het maken van Stilton is gepasteuriseerde koemelk nodig. Aan deze melk wordt een bacteriecultuur toegevoegd: blauwe cultuur. Na het toevoegen van stremsel, wordt de melk een dikke pudding.
De pudding wordt in plakjes gesneden. Er komt nu vocht vrij. Dit vocht wordt afgevoerd door een bepaalde scheptechniek. De bacteriecultuur gaat nu melkzuur produceren.
Op een bepaald punt van melkzuurproductie, wordt de pudding met de hand gezout, gemixt en in aparte cilinders in een warme kamer gezet. Hier komt de klassieke cilindervorm van Stilton vandaan!
Blue Stilton wordt niet geperst, zoals veel andere kazen. Hierdoor moet hij dagelijks worden gedraaid. Als de kaas sterk genoeg is, wordt de vorm eraf gehaald.
De schimmelgroei moet nu worden gestopt, anders smaakt de Stilton niet zoals hij hoort. Dit wordt gedaan door een laagje over de kaas te maken, zodat er geen zuurstof binnen kan komen. De kazen worden vanaf nu weer elke dag gedraaid.
Na ongeveer zes weken, worden er gaten in de kaas gemaakt. Hierdoor kan er weer zuurstof bij, waardoor de Stilton haar kenmerkende blauwe aders krijgt!
Na nog eens vijf weken is de kaas klaar. Dit kun je zien als de aders zich naar de buitenkant hebben uitgebreid. Het aderproces gaat namelijk van binnen naar buiten.
Waar is het lekker bij?
Stilton smaakt pikant, aards, bros en romig. Het smelt als het ware op je tong.
De blauwe kaas is ontzettend lekker bij een glaasje port. Fun fact: onze held Anthony Bourdain verkoos Blue Stilton met een glas port boven een zoet dessert. Dan moet het wel hรฉรฉl lekker zijn!
Stilton is ook heerlijk bij heel veel gerechten zoals salades, gepocheerde peer, vlees en diverse groente. Genoeg reden om deze Engelse klassieker in huis te halen. En je kunt Stilton gewoon vinden in de supermarkt!
Wil je het productieproces van Stilton visueel meemaken? Dan is deze video leuk voor jou:ย
Meer over kaas:
- Kaasfondue: tips & tricks om het รฉcht lekker te maken
- Deze blauwe kaas is uitgeroepen tot de beste kaas ter wereld
- De mooiste kaasplankjes om bij weg te dromen