Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 20 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

Sticky toffee pudding is terug: alles over dit iconische toetje met dadels en karamelsaus

Op TikTok kon je er een tijdje niet omheen: de sticky toffee pudding van Café Restaurant Amsterdam. Deze cake is, warm, druipend in de karamelsaus en met een bolletje vanille-ijs: ultiem comfortfood dus. Maar wat zit er eigenlijk in die cake? Hoe maak je het en waar komt het vandaan? Culy zocht het uit.

Sticky toffee pudding: de comeback van een klassieker

Sticky toffee pudding is alles wat je zoekt in een dessert: warm, smeuïg en doordrenkt met een rijke karamelsaus. Dit Britse nagerecht bestaat uit een luchtige cake op basis van dadels, die na het bakken wordt overgoten met een royale hoeveelheid toffeesaus. Je serveert het doorgaans met een bolletje vanille-ijs of een flinke lepel room.

Op social media duikt sticky toffee pudding steeds vaker op; recepten en taste-tests zijn er in overvloed op Tiktok en Instagram. De sticky toffee cake van Café Restaurant Amsterdam lijkt een katalysator voor deze trend, maar ook in het buitenland wint het dessert aan populariteit. Waarom juist nu? Misschien omdat we in koude maanden extra snakken naar troostrijk eten.

Watch on TikTok

Dadels & karamel

Waar het toetje vandaan komt? Hoewel de herkomst van sticky toffee pudding niet helemaal vaststaat, wordt vaak gezegd dat het recept in de jaren 70 werd geperfectioneerd door Francis Coulson en Robert Lee in het Lake District in Engeland. De combinatie van dadels en karamel werd al snel een hit en vond zijn weg naar menukaarten in heel Groot-Brittannië. En ook naar die in Nederland.

Zo maak je zelf de lekkerste sticky toffee pudding

Een perfecte sticky toffee cake heeft een zachte, luchtige structuur met een diepe, karamelachtige smaak dankzij de dadels. De cake moet goed vocht vasthouden en niet te droog zijn. De toffeesaus is de ster van het gerecht: romig, boterig en rijk aan bruine suiker.

Sticky toffee pudding bij Sail & Anchor in Antwerpen
Fotografie: Nancy van Batenburg

Sticky toffee pudding maak je door eerst dadels te weken en te pureren, waarna je ze mengt met boter, suiker, eieren, bloem en bakpoeder om een luchtig beslag te maken. Dit bak je tot een zachte cake. Ondertussen bereid je een rijke toffeesaus van boter, suiker en room. Na het bakken giet je de saus over de cake en serveer je het dessert warm met vanille-ijs of room.

Precies weten hoe je dit iconische toetje maakt? Culy heeft al een paar heerlijke recepten voor je klaarstaan:

Probeer ook eens deze versie, met havermout:

Waar koop je de lekkerste sticky toffee pudding?

Wil je je craving meteen stillen zonder te bakken? In Nederland kun je bij sommige Engelse delicatessenwinkels of online bij Britse foodshops kant-en-klare sticky toffee pudding vinden. Ook sommige restaurants hebben het dessert op de kaart staan, zoals Cafe Restaurant Amsterdam en Loetje.

Sticky toffee mugcake
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer lezen over toetjes?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.