Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Alles over steranijs: de mooiste specerij

Steranijs is misschien wel de mooiste specerij om te zien. En hij is ook nog eens lekker, in zowel zoete als hartige gerechten (en drankjes!). Wat kun je allemaal maken met deze beauty?

Steranijs groeit aan bomen, in Zuid-China, Indochina (Vietnam, Laos en Cambodja) en Japan. Als je goed kijkt, zie je dat er een klein zaadje zit in elk van de uiteinden.

Check goed hoeveel uiteinden je steranijs heeft: volgens Chinese legendes brengt het geluk als je een exemplaar vindt met méér dan acht uiteinden.

Steranijs

In de toko (en ook in de meeste supermarkten) kun je ze heel kopen, of gemalen tot poeder. Ook vind je het gemalen terug in Chinees vijfkruidenpoeder.

Dat is trouwens wel even wat anders dan anijszaad: steranijs heeft een diepe, dropachtige smaak, die pittiger en scherper is dan anijs. Overigens kun je er gewone anijs ook eens door vervangen, om een twist te geven aan je gerecht of baksel.

Steranijs in de Aziatische keuken

Van Chinees tot Vietnamees: in de Aziatische keuken is dit smaakbommetje onmisbaar. Zo gebruiken ze ‘m kwistig in stoofpotten, marinades en soepen, waarvan pho de bekendste is. Wij doen ‘m graag door de bouillon voor ramen.

steranijs marinade

Van bouillabaisse tot eend

Maar steranijs wordt ook in andere wereldkeukens gebruikt. Zo is ‘ie de smaakmaker in bouillabaisse en wordt de specerij ook veelvuldig gebruikt om vlees als eend of buikspek op smaak te brengen.

Check bijvoorbeeld dit goddelijke recept voor buikspek met sinaasappel en steranijs van Ottolenghi. Ook is het een favoriet in homemade runderbouillon

Zoete gerechten krijgen ook een ontzettende oppepper van steranijs. Probeer dit recept voor kaneelbroodjes met kardemom en steranijs eens. Of maak er stoofpeertjes mee.

Ook lekker in je drankje

Bovendien is de specerij verrassend lekker in een glaasje sinaasappellimonade, cocktails of deze Indiase Chai ijsthee.

Ook een idee: maak zelf wodka met steranijs. Gebruik hiervoor een goede, neutrale wodka, voeg drie stuks steranijs toe, goed schudden en minstens drie dagen laten staan.

Én – het is tenslotte herfst – natuurlijk is steranijs onmisbaar in de glühwein…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.