Gij zult de steel van broccoli niet langer weggooien (en wel hierom)
Voedselverspilling: zó zonde en zó niet nodig. Neem nou de steel van broccoli: daar kun je fantastisch lekkere dingen mee maken. Heb je ‘m over? Vries ‘m dan eerst in en maak er daarna een van onderstaande gerechten mee.
Lust ze rauw
Snijd de steel in plakjes, als een soort sashimi en eet ze rauw op met wat olijfolie en zout. Of maak er reepjes van en gebruik ze als crudités. Lekker met wat hummus of een yoghurt-knoflookdip.
Gebruik ze voor pesto
Van broccoli kun je ook fantastische pesto maken: wist je dat? Omdat je de broccoli fijnhakt, leent de stronk zich hier perfect voor. Gooi die in de keukenmachine met wat knoflook en bak ‘m daarna eventjes aan met een gesnipperde ui. Scheutje room erbij, warme spaghetti erdoor en een berg Parmezaanse kaas. Zó lekker.
Brunoise
Brunoise is een sjieke Franse term voor ingrediënten die in kleine blokjes (of dobbelsteentjes) zijn gesneden. Exacte afmetingen: 5 bij 5 millimeter. Denk aan wortel, aardappelen of paprika. Doe dit ook eens met de steel van broccoli en verwerk de blokjes in nasi, een wokgerecht of een pasta.
Maak er noodles van
Met een spiraalsnijder of spirelli kun je van de steel van broccoli fantastische noodles draaien. En dat gaat niet met de roosjes! Heb je geen spiraalsnijder, gebruik dan een groenteschiller. Schenk een heerlijke sesam-gemberdressing voor over je (rauwe) broccoli-noodles.
Gooi ze in de wok
Soms is de steel van broccoli wat hard. Snijd ‘m dan in reepjes en gooi die in een hete wok. Maak er een lekker sausje bij van oestersaus, sojasaus, rijstazijn, sesamolie, gember en wat zout en peper. Zo maak je in een handomdraai een fijn bijgerecht. Of verwerk ze in een gerecht van beef of kip met cashewnoten.
Bewaar ze voor bouillon
Je voelt je hartstikke geslaagd in het leven als je een keer zelf bouillon maakt. Tip: spaar gewoon alle stelen en schillen van groente op in een grote plastic diepvrieszak. Bewaar ze in de vriezer tot de zak vol zit. Maak er dan bouillon van.
Kook er soep van
Een hartverwarmende, troostende maaltijd: broccolisoep. Voor een gebonden soep het ideaal om de steel van broccoli te gebruiken. Die wordt toch gepureerd, dus of je nou de roosjes of de steel gebruikt, niemand die ‘t ziet. Maak bijvoorbeeld eens broccolisoep met pistachenoten en een schepje mascarpone. Of een vullende, verwarmende broccolisoep met gember en witte bonen.
Macaroni & cheese
Snijd de steel in kleine stukjes en gebruik ‘m – samen met de roosjes – in deze snelle mac & cheese. Ontzéttend lekker en nul waste.
Meer recepten met broccoli:
- Culy Homemade: broccolisalade met amandel en miso-sinaasappeldressing
- Culy Homemade: geurige Thaise broccolisoep met kokosmelk (vegan)
- Culy Homemade: broccoli-kaasbrood met knoflook (lekker bij de borrel!)