Oh nee: er heerst een sriracha-tekort – en daar zit best een bizarre reden achter
Je herkent ‘m aan de iconische groene dop en flinke kans dat je de fles een ereplek in je koelkast hebt gegeven: sriracha. Des te erger dat deze pittige smaakmaker steeds moeilijker – en voor een steeds hoger bedrag – te verkrijgen is. De reden voor deze sriracha-schaarste is pittiger dan je denkt.
Geniet dus nog maar even van dat laatste bodempje in je koelkast. Of maak er poeder van zodat je er nog langer mee kunt doen.
Oh nee: er heerst een sriracha-tekort – en daar zit best een bizarre reden achter
Geen sriracha zonder rode jalapeño-chilipepers. En laat de sriracha godfather Huy Fong Foods hier nou net al jaren een tekort aan hebben. De oorzaak hiervan is wat ingewikkelder dan je misschien verwacht.
Een relatie heter dan sriracha
Al 28 jaar lang leverde Underwood Ranches deze essentiële pepers aan Huy Fong Foods. Maar zoals in elke lange relatie, kunnen er scheurtjes ontstaan, en deze scheurtjes werden kloven. De samenwerking eindigde daarom ook in 2017 na een reeks financiële en juridische geschillen.
Wat ging er mis
De relatie tussen Huy Fong Foods en de peperleverancier verslechterde – zoals wel meer relaties – door een combinatie van factoren. Ziektes en weersomstandigheden die de chilipeperoogst beïnvloedden hielpen ook niet echt mee.
Deze hete discussies werden verplaatst naar de rechtbank, waar de rechter uiteindelijk Underwood Ranches gelijk gaf, bezegeld met een schadevergoeding van een luttele 23 miljoen dollar.
Wraak
Het cliché over een vechtscheiding werd realiteit: Underwood Ranches besloot namelijk vol in de aanval te gaan. Niet in de rechtbank deze keer, wél met het product.
Wat bleek: sriracha is geen beschermde merknaam, dus Underwood Ranches werd Huy Fong Foods’ grootste concurrent met een eigen srirachasaus, die smaakt naar, jawel, sriracha zoals we ‘m kennen.
Tijdelijk sriracha-tekort?
Officieel spelen er ook omstandigheden mee als droogte en slecht weer; negatieve invloeden op de oogst dus, maar zoals deze video van CNBC uitlegt, hebben vooral relatieperikelen invloed gehad op deze crisis waar onze smaakpapillen allemaal onder lijden.
Houd nog heel even vol, want het gerucht is dat er een volledige voorraad sriracha in aantocht is, en wel aankomende zomer. Koester tot die tijd nog de laatste milliliters die je hebt liggen. En vooruit, hierbij de lekkerste recepten met sriracha om er nog even extra van te kunnen genieten.
Recepten met sriracha
- Culy Homemade: sushi-ovenschotel met garnalen en srirachamayo
- Culy Homemade: vega buddha bowl met couscous, pompoen en srirachayoghurt
- T-bone van bloemkool met vegan Sriracha-mayo