Sperziebonen koken: zo maak je de lekkerste boontjes
Wist je dat de naam sperzieboon is afgeleid van ‘aspergieboon’? Ondanks dat de peulvruchten oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen, hebben wij ze al vrij lang in Nederland. In het begin werden ze gegeten met gesmolten boter en nootmuskaat – net als asperges, dus. Toch is sperziebonen koken lang niet hetzelfde als asperges koken. Maar hoe moet het dan, en vooral, hoe lang kook je sperziebonen?
Voor het koken: sperziebonen schoonmaken
Hoewel je sperziebonen tegenwoordig gedopt en al uit de diepvries of in blik kunt kopen, steken verse boontjes qua smaak daar toch wel met kop en schouders bovenuit. Klein nadeel: je moet ze dan natuurlijk wel nog schoonmaken.
Was ze eerst onder de koude kraan en snijd vervolgens met een aardappelschilmesje de puntjes eraf aan beide kanten. Je kunt ze eventueel nog kleiner snijden, bijvoorbeeld als je de sperziebonen niet los eet, maar na het koken in een wokgerecht wilt verwerken.
Sperziebonen koken: hoe lang?
Sperziebonen kun je niet eten zonder ze te koken of bakken. In rauwe sperziebonen zit namelijk een ietwat giftig stofje. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen doen, hoef je ze ook weer niet slap te koken.
Een kooktijd tussen de 12 en 15 minuten is prima, afhankelijk van hoe zacht je ze wilt hebben en of je er daarna nog iets anders mee gaat doen. Beetgaar is meestal het lekkerst qua structuur, maar de sperziebonen krijgen wel meer smaak naarmate je ze langer kookt.
Sperziebonen bereiden
Sperziebonen koken is vrij basic: zet een pan met ruim water op het vuur en laat de bonen daar langzaam in glijden als het water eenmaal kookt. Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
Liever sperziebonen stomen? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn. Als je groenten stoomt, blijven de voedingsstoffen het best bewaard.
Lees ook: Alles over haricots verts en sperziebonen, het verschil en de lekkerste recepten
Sperziebonen op smaak brengen
Als je wilt checken of de sperziebonen gaar zijn, kun je er het best even in prikken met een vork en er eventueel eentje proeven. Giet de bonen daarna af en breng ze op smaak. Dat kan, zoals eerder gezegd, met nootmuskaat en boter – lekker voor bij een avg’tje.
Wil je liever wat spannenders, ga dan bijvoorbeeld voor pijnboompitten en feta of zelfs bacon. Hier vind je al onze tips om sperziebonen (nog) lekkerder te maken.