5 tips om sperziebonen (nog) lekkerder te maken
Sperziebonen zijn misschien niet de meest sexy groenten, en worden nog vaak geassocieerd met een simpel AVG’tje. Ook heel erg lekker, maar soms wil je even iets anders.
Daar leent deze lange groene boon zich gelukkig ook uitstekend voor, maar dan wel met een Culy twist. We geven graag 5 tips om jouw sperzieboontjes nog lekkerder te maken.
Recept voor heerlijke sperzieboontjes met knoflook
Favoriet op de redactie, want dit is een typisch voorbeeld van ‘minimale inspanning, maximaal resultaat’. Bak de boontjes 2-3 minuten op hoog vuur in wat zonnebloemolie, voorkoken is niet nodig.
Voeg flinterdunne plakjes knoflook toe en bak het geheel nog een paar minuten tot de boontjes gaar zijn maar nog wel knapperig. Voor een extra feestelijke versie rasp je nog wat Parmezaanse kaas over je boontjes.
Dit vind je misschien ook interessant: Alles over haricot verts en sperziebonen, het verschil en de lekkerste recepten
Zo maak je Indonesische sperziebonen
In Indonesië staan sperziebonen in bijna elke warung op het menu. Soms sta je dan wel minuten lang in de fik van alle sambal. Het fijne is dat als je ze thuis maakt, je zelf kan bepalen hoe pittig je ze maakt. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor sajoer boontjes.
Sperziebonen met kaas
Nee, niet die lobbige kaassaus die je moeder vroeger altijd maakte. Probeer eens feta of geitenkaas over je sperziebonen te verbrokkelen. Lekker met wat pijnboompitten of amandelen die je hakt terwijl je bonen koken of roosteren. Voor wat pit kan je ook nog wat harissa toevoegen.
Mmmm! Ook lekker met sperziebonen: Navarin, een ouderwets lekker Frans stoofpotje met lam
Recept: Salade met sperziebonen
Ook koud zijn sperziebonen heerlijk te verwerken door een salade. Door wat klassieke vinaigrette toe te voegen aan je bonen heb je al een simpel maar verrukkelijk bijgerecht. Of hussel je afgekoelde bonen door een mengsel van tahin en geroosterde sesamzaadjes.
Heb je nog pesto in de koelkast staan? Ook dat is een heerlijke dressing voor je sperziebonensalade! Of gebruik grove mosterd en honing. Om het wat frisser te maken kan een beetje citroenrasp nooit kwaad.
Handige video: Pesto maken met Jules
Sperziebonen met bacon
Want ja, alles wordt lekkerder met bacon. Denk maar aan de klassieker: haricot verts gerold in ontbijtspek. Geroosterde sperziebonen krijgen nog een diepere smaak als je bacon en amandelschaafsel toevoegt.
Maar ook sperziebonen met bacon en gele rozijnen is een verrassend lekkere combinatie. En als je zin hebt in een herfstig gerecht: probeer de combinatie bacon en champignons of gekarameliseerde ui eens.
Recepten met sperziebonen
Sperziebonen zijn heerlijk en kun je in veel gerechten gebruiken. Vooral in Indonesische maaltijden wordt de boon vaak toegevoegd, zoals in deze seroendeng: gebakken kokos met Indonesische specerijen of in deze verse gado gado springrolls. Ook lekker met sperziebonen is succotash, de perfecte manier om je groentela leeg te maken.