Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 24 mrt 2025
Leestijd: 4 minuten

Zelf soto ajam maken? Dit zijn de do’s en don’ts

Voor Culy’s redacteur Megin gaat er niks boven een goed bord soto ajam. Het is kruidig, biedt comfort en roept de fijnste herinneringen op, van familiefeesten en avonden bij oma. Een goede soto maken is geen hogere wiskunde, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Dit zijn de do’s en don’ts voor de perfecte soto ajam.

Soto ajam maken: de beste tips

Do’s

1. Neem de tijd om je bouillon te trekken

De basis van soto ajam is een rijke, aromatische bouillon. Laat de kip dus niet maar een halfuurtje pruttelen, maar trek er gerust een anderhalf tot twee uur voor uit. Zo krijgt de bouillon alle tijd om die diepe smaak te ontwikkelen. Een beetje geduld wordt beloond met een soep die nóg meer umami heeft.

2. Gebruik lekker veel limoenblad en sereh

Djeroek poeroet (kaffirlimoenblad) en sereh (citroengras) zijn onmisbare smaakmakers in soto ajam. Ze geven de soep die frisse, kruidige toets die ‘m zo verslavend lekker maakt. Wees er dus niet te zuinig mee! Kneus de sereh voordat je de stengels toevoegt, zodat de aroma’s beter vrijkomen.

En mocht je toch nog limoenblad over hebben, maak er dan meteen deze limoenbladmayo mee.

3. Je kunt nooit te veel knoflook en gember toevoegen

Wat hierboven staat, geldt ook voor de knoflook en gember: lekker scheutig mee zijn!

4. Gebruik de botten voor extra smaak

Wanneer je de bouillon trekt, gebruik dan kippenbouten of een hele kip met botten. De botten geven extra diepgang aan de soep en zorgen voor een rijkere, vollere smaak. Voor de ultieme smaakbom kun je de botten een flinke klap geven in de tjobek (vijzel) zodat ze splijten en het merg een waanzinnige smaak afgeeft in de bouillon.

5. Laat de smaken intrekken

Soto ajam wordt vaak nóg lekkerder als je de soep een paar uur of zelfs een dag laat staan. Zo kunnen de smaken goed mengen en wordt de soep nog aromatischer. Voordat je de stukjes kip terug in de soep gooit, is het lekker om de kip kort aan te bakken in de bumbu, om de smaak nog sterker te maken.

6. Blijf proeven

Elke soto ajam is anders. Proef regelmatig en voeg waar nodig extra zout, limoen of sambal toe. De balans tussen hartig, fris en kruidig is de sleutel tot een goede soto.

7. Toppings maken het feest compleet

Soto ajam is niet compleet zonder de juiste bijgerechten. Denk aan gekookte eieren, taugé, gebakken uitjes, prei, bosui, fijngesneden bladselderij en een kneepje limoen. En natuurlijk mag de lontong (kleefrijst) of rijst als basis niet ontbreken. Voor Culy’s Nancy is soto niet compleet zonder wat verkruimelde emping en kentang (die gebakken dunne aardappelfrietjes, ook wel bekend als frietchips of frietsticks).

soto ayam
Bron: edy via AdobeStock

Don’ts voor soto

1. De kruiden niet goed aanfruiten

De sleutel tot een aromatische soto ajam is een goede bumbu: de kruidenmix. Fruit de specerijen zoals knoflook, sjalot, kurkuma (koenjit) en laos (kentjoer) altijd eerst goed aan in olie voordat je ze toevoegt aan de soep. Dit haalt de smaken beter naar boven en voorkomt een vlakke bouillon.

Heb je geen zin om zelf een bumbu te maken? Dan gaat onze voorkeur uit naar Cap Ibu Mother Bumbu Soto Ayam, die je je bij Amazing Oriental kunt kopen.

2. De kip te vroeg uit de soep halen

De kip moet niet alleen garen, maar ook smaak afgeven aan de bouillon. Haal de kip er pas uit als het vlees bijna van het bot valt. Daarna pluk je het vlees en voeg je het terug in de soep.

3. Te veel bumbu of zout in één keer toevoegen

Voeg zout altijd beetje bij beetje toe en proef tussendoor. Als je te veel in één keer toevoegt, kan de soep te zout worden en is het lastig om dit te corrigeren. Datzelfde geldt voor de kurkuma in de bumbu. Pas op met de dosering, want te veel kurkuma kan je soto bitter maken!

4. Te veel water toevoegen

Het lijkt misschien handig om extra water toe te voegen als je soep te weinig lijkt, maar hierdoor verwater je de smaak. Houd de hoeveelheid vocht in de gaten en voeg liever later een scheutje toe als de soep te geconcentreerd blijkt.

Indonesische vrouw met soto ajam
Unsplash

Meer lezen over soepen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.