Sojasaus in de koelkast bewaren: feit of fabel?
Sojasaus is een onmisbare smaakmaker in je keuken, of je nu een eenvoudig ‘wokje’ bereidt of een uitgebreide sushi-avond organiseert. Maar hoe bewaar je deze vloeibare smaakbom eigenlijk het best? Hoewel veel mensen hun flesje sojasaus gewoon op het aanrecht of in de voorraadkast laten staan, blijkt dat de koelkast dé ideale plek is om de volle smaak en kwaliteit van je sojasaus te behouden.
Waarom? Dat lees je uiteraard in dit artikel.
Hoe wordt sojasaus gemaakt?
Sojasaus is misschien wel dé ultieme umamibom, maar hoe komt die complexe smaak tot stand? Het begint allemaal met sojabonen en tarwe, die samen met een speciale schimmel, koji, de hoofdrol spelen in een maandenlange fermentatie. Tijdens dit proces breken enzymen de boel af tot smaakvolle aminozuren en suikers, wat zorgt voor die karakteristieke hartige smaak. Na de fermentatie wordt de vloeistof geperst, gefilterd, en kort gepasteuriseerd. Et voilà, zo ontstaat die donkere, rijke saus die alles wat je kookt net dat beetje extra geeft.
Hoe moet je sojasaus bewaren?
Er zijn verschillende ongeschreven regels over hoe je sojasaus het beste kunt bewaren. De een zegt dat in een donker keukenkastje goed genoeg is, maar de ander zweert bij de koelkast. We vroegen het aan de makers van de populairste sojasaus Kikkoman.
Eenmaal geopend bewaart u de fles het beste in de koelkast. Zo behoudt Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus zijn kwaliteit zo lang mogelijk. Door oxidatie, een proces dat plaatsvindt door contact met zuurstof, wordt de saus donkerder van kleur. Door de saus op een lage temperatuur te bewaren, vertraagt het oxidatieproces waardoor u langer van de volle smaak kunt blijven genieten.
Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus is enkele maanden houdbaar. Om de smaak te behouden, raden wij aan om de fles na opening in de koelkast te bewaren. Plaats na elk gebruik de binnenste plastic dop terug voor optimale versheid.
Goed: sojasaus bewaren in de koelkast dus én met dat plastic dopje – dat bij ons binnen 5 minuten in de prullenbak ligt – er nog op. En we kunnen goed begrijpen dat ook jij dat plastic dopje vaak weggooit en in de veronderstelling bent dat dat enkel voor transport is. Wij denken dat zolang je tegemoet komt aan de sojasaus bewaren in de koelkast, je al een heel eind bent.
Lekkere recepten met sojasaus in de hoofdrol:
- Aubergineomelet met sojasaus en rijst
- Tarte tatins met sojasauskaramel
- ‘Ramen egg’ eieren in sojasaus