Twee halen, één betalen? Dit kun je allemaal doen met een zak soepgroenten
Koken uit pakjes en zakjes? Het is niet per se iets wat we willen promoten (want: duurder en minder vers). Toch bestaan er van die ingrediënten waar je een uitzondering voor kunt maken. Zo zetten we in het geval van soepgroenten met liefde onze principes aan de kant en liggen die zakken standaard in onze vriezer. De reden? Je kunt veel meer met deze groenten dan alleen soep maken.
Dat leggen we graag uit.
Koken met soepgroenten
Sofritto
Sofritto vormt de basis voor Italiaanse klassiekers als ragù of osso bucco. Normaal gesproken snipper je ui, wortel en bleekselderij bij die gerechten heel fijn, om deze vervolgens op laag vuur aan te fruiten in olie. Maar lijken die dingen nou niet verdacht veel op de inhoud van een zak soepgroenten?
Ja, dat doen ze. Voor een kortere route, zou je dus ook een handje soepgroenten in kleinere stukjes kunnen hakken (met de keukenmachine) en die kunnen gebruiken als basis voor je gerecht. Geen gek idee, toch?
Bij mosselen
Mosselen bereiden is zo gepiept. Het grootste werk zou ‘m zomaar eens kunnen zitten in het fijn snijden van groenten als ui, prei of selderij, maar ook dat hoeft niet per se zo te zijn. Je raadt het al: gewoon een zakje soepgroenten opentrekken en die in een flinke klont boter aanstoven is de boodschap!
Vergeet vervolgens geen flinke scheut slagroom toe te voegen, en meer heb je niet nodig om die mosselen een bad van liefde te geven.
Frittata
Wil je restjes groenten opmaken? Frittata is altijd een goede oplossing als je even niet goed weet hoe. Dat kan natuurlijk met alle soorten groenten (en restjes vlees of vis) en dus ook perfect met een zak soepgroenten. Op Culy hebben we een aantal recepten voor frittata die je erbij kunt pakken voor de nodige inspiratie.
Quiche
Wat voor frittata geldt, geldt ook voor quiche. Frittata is wat lichter en daarmee ideaal als lunchgerecht; quiche is dankzij z’n bodem wat steviger en perfect als diner.
Gebruik de soepgroenten als basis en duik even die koelkast in om te kijken waar je de quiche nog meer mee kunt aankleden. Spekjes? Geitenkaas? Een combinatie van beiden? Of toch liever zalm, om te serveren met een snelle mosterdmayo? Allemaal lekker!
Gentse waterzooi
Ken je ‘m al, deze Vlaamse klassieker? Gentse waterzooi is een boterige soep met stukjes kip of zalm. Daar drijven standaard ook wat stukjes groenten als prei en wortel in. Soepgroenten zijn daar uiteraard uitermate geschikt voor. Heb je meteen een goed excuus om die Vlaamse eetcultuur wat beter te leren kennen.
Bij gebakken rijst
Zin in nasi goreng? Fruit je favoriete boemboe aan, bak de zak groenten daarin gaar en wok de rijst vervolgens tot de korrels glimmen van de olie. Eitje erop, ‘n handje kroepoek en wat sambal en je hoort niemand klagen.
Soep 2.0
En tot slot: onderschat ook niet hoe lekker klassieke groentesoep kan zijn. Denk: met zelfgemaakte bouillon, huisgerolde soepballetjes en granen als vermicelli, fregola of orzo. Voeg ook eens wat erwtjes toe, of andere groenten die nog in je diepvries liggen.
Tussen de regels door, lees je dat zowat elk ingrediënt uit de diepvries of voorraadkast te toveren is, en daarmee is groentesoep toch wel een tamelijk briljant gegeven op dagen waarop je denkt niets in huis te hebben.
Snap je nu waarom we deze uitzondering maken?