Alles over snijbiet: je nieuwe kleurrijke favoriete groenten
Waarschijnlijk heb je ‘m wel vaker zien liggen door z’n indrukwekkende roze-gele kleurenpalet: de snijbiet. De – vaak onderschatte – groenten verdienen volgens ons toch wel echt een plekje op het hoofdpodium. Want maak ‘m goed klaar en de snijbiet zal net zo lekker zijn als dat ‘ie er mooi uitziet. We vertellen je er met liefde alles over.
Gevolg? Die snijbiet zul je niet meer zomaar voorbij lopen.
Snijbiet: wat kun je er allemaal mee?
Grote kans dat je ‘m wel eens hebt verward met rabarber: beide groenten herken je immers aan hun helderroze stelen. Snijbiet is alleen ook te vinden in het geel, wit, groen en rood, én heeft qua smaak niks met rabarber te maken. Wel is ‘ie net zo lekker, makkelijk te bereiden en erg veelzijdig.
Oogst
Snijbiet is te verkrijgen vanaf de late lente tot de eerste vorst. Extra voordeel: uit een plant kun je meerdere keren oogsten. Snijd je namelijk de stelen – in dit geval ‘ribben’ genoemd – af, dan groeien ze vanzelf weer aan. Maar naast de stelen zijn ook de bladen meer dan de moeite waard. De exacte smaak wordt vaak vergeleken met spinazie, gecombineerd met de aardse tonen van biet.
De mogelijkheden
De ribben en bladeren van snijbiet – ook wel warmoes, snijmoes of bladmoes genoemd – vragen om een andere bereiding, belangrijk dus om deze eerst te scheiden. Ribben hebben langer hitte nodig om te garen dan de bladeren, geen hele gekke gedachte.
Maar ook rauw zijn beide onderdelen een knapperige keuze voor in je salade. Ook kort gebakken zijn ze lekker, zoals in deze tomatensalade, trouwens.
Recepten met snijbiet
Wij verwerken snijbiet ook graag in een hartige taart zoals deze van Ottolenghi. Ook handig: vervang boerenkool, andijvie of spinazie in je favoriete gerecht eens met snijbiet, zoals in dit verrassende gerecht van krokante rijst met ei, of in deze za’atar-zalm met tahin.
Geef de snijbiet alle aandacht die het verdient in dit bijgerecht van snijbiet met honing en pijnboompitten, of verwerk het in deze gratin, met uiteraard lekker veel kaas.
Meer over groenten:
- Alles over zuring: de nieuwe vergeten groente
- Schorseneren: waar smaken ze naar en wat kun je ermee?
- Alles over raapstelen: de licht-pittige lentegroente