Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 22 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Kun je snelle maritozzi maken met kant- en klare briochebollen? Culy test en vergelijkt

Op sommige dagen zijn we in de stemming voor culinaire projecten, op andere dagen nemen we elke tijdsbesparende culinaire hack die we kunnen. In die laatste sfeer bedachten we onlangs dat maritozzi maken ook snel kan, simpelweg door kant- en klare briochebollen te vullen met room. En nu deze Italiaanse roombroodjes hipper zijn dan ooit, vonden we dat het tijd was om die hypothese te gaan testen.

Culy nam de proef op de som en testte of je snelle maritozzo kunt maken door briochebollen zelf te vullen. En niet onbelangrijk: of die snelle maritozzi dan ook even lekker zijn als het echte werk.

Ter referentie: de maritozzi van Salvo

Stap 1: maritozzi in huis halen die zullen dienen ter referentie. We doen dat voor onze test bij Salvo: niet alleen omdat ‘t één van de weinige maritozzimakers in ons land is, vooral ook omdat we zeker zijn dat de kwaliteit de hoogste standaard is die we onszelf kunnen aanmeten. Komt onze creatie dus ook maar enigszins in de buurt van Salvo’s smaakbeleving, dan kunnen we in zekere zin spreken van een geslaagd experiment.

Stap 2: zorgen dat we alle ingrediënten in huis hebben voor onze eigen snelle versie van bovengenoemde godenhappen. Briochebollen zijn daarbij de grootste uitdaging. Brioche (Amsterdam) heeft ze, alsook een rits bakkers en dan met name Franse. Verder is het een kwestie van slagroom kopen en – volgens ons hoogsteigen maritozzirecept – ook nog wat poedersuiker.

Snelle maritozzi
Ter referentie: de maritozzi van Salvo (Amsterdam). Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vullen maar

Een eerste meevaller: voor het vullen van maritozzo heb je geen spuitzak nodig, hooguit een eetlepel en een spatel. Scheelt dus meteen al wat werk, en laat dat nou net zijn waar dit experiment om draait. Slagroom opkloppen dien je uiteraard wel nog even te doen, al zijn een paar minuten in de regel voldoende om je slagroom vast genoeg te kloppen.

Thuis zelf je maritozzi vullen heeft meteen als troef dat de slagroom waarschijnlijk verser geklopt is dan bij de bakker. Hoewel een goede bakker maritozzo altijd à la minute vúlt, wordt de slagroom zelf een paar uur van tevoren bereid. Als thuisbakker zit die tijd daar niet tussen, wat mogelijk voor een klein smaakvoordeel kan zorgen.

Brioche-roomratio

We slaan dus aan het vullen, en daarbij is duidelijk waar ‘m zich het verschil met ervaren maritozzibakkers aftekent. Niet zozeer in de handeling van het vullen zelf, dan wel in de hoeveelheid slagroom waarmee dat gebeurt. Want hoezeer we het ook proberen, met geen moeite krijgen we zoveel room in onze broodjes geperst als bij die van Salvo. In metaforen: waar Salvo’s broodjes bulderlachen, is bij onze versie hooguit sprake van een beleefde glimlach.

Ligt het aan het brood? Vergeleken met onze kant- en klare exemplaren zijn Salvo’s broodjes wat kleiner en iets steviger – zonder in te boeten op luchtigheid. Uit ons vorige bezoek aan de bakkerij weten we bovendien dat de bakker citruszest in het briochedeeg verwerkt. Met de mediterrane nasmaak die daardoor ontstaat staat de Italiaanse bakker meteen 1-o voor.

Het zou ook met de slagroom te maken kunnen hebben, die bij ons toch een stuk minder stevig is. Hadden we nog (veel) langer moeten blijven mixen? Geen idee of dat veel had uitgehaald, maar dat onze bewondering voor wat Salvo doet er alleen maar door groeit, staat buiten kijf.

Snelle maritozzi
Met geen mogelijkheid krijgen we de ratio room-brioche zoals bij Salvo. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Geen complete teleurstelling

Toch zijn onze zelfgemaakte creaties ook geen complete teleurstelling te noemen. Onze slagroom is dan wel minder stevig, voor het extra luchtige karakter ervan valt ook wel wat te zeggen. Het zelf kloppen geeft je bovendien ook alle vrijheid om je favoriete smaakmakers toe te voegen. En doe je dat nou met wat citruszest, dan krijg je alsnog dat mediterrane karakter dat Salvo’s exemplaren zo begeerlijk maakt.

Een onmiskenbaar voordeel is tot slot ook dat snelle maritozzi een stuk goedkoper zijn dan de kant-en-klare broodjes. Da’s dan weer extra mooi meegenomen als je een keer wil trakteren voor een groter gezelschap zonder dat je je blauw hoeft te betalen. Conclusie: hebben we met dit experiment een manier om een langdurig keukenproject te omzeilen te pakken? Ja.

Is dat allemaal even lekker als het echte Italiaanse vakmanschap? Dat dan toch weer niet…

Meer uit Italië?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.