Smørrebrød: op z’n Deens variëren met brood en beleg
Oneindig variëren met brood en stapels beleg: het Deense smørrebrød is haar oorspronkelijke betekenis, ‘brood met slechts een beetje boter’, al lang en breed voorbij.
Eigenlijk bestaat er niet één allesomvattende definitie van dit Deense broodje, maar als we het dan toch zouden proberen is smørrebrød te omschrijven als een dun sneetje brood met minstens drie verschillende soorten beleg.
Vooral rogge-, maar ook volkoren- en witbrood wordt gebruikt als basis voor dit Scandinavische lunchgerecht. Maar niet alleen voor de lunch, ook bij het ontbijt, de brunch of zelfs bij een borrel past zo’n rijkelijk belegd broodje heel goed.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een roggebroodje met haring, gekookt eitje en ui? Of ga voor een variatie met rosbief, mierikswortel en sla. Voor kinderen wordt een broodje ook wel belegd met plakjes chocolade en/of schijfjes banaan. Wat lijkt jou een lekkere combinatie?