Smash burgers kennen we, maar wat zijn smash cookies?
Een aantal jaar geleden ontdekten we de smashburger, – een burger die je plet tijdens het bakken – en we waren laaiend enthousiast. De smaak van de burger wordt zoveel beter, niet normaal. Nu zijn er ook smash cookies en stiekem word je daar wel enthousiast van, want cookies waar je op mag slaan (en opeten), wat is er mooier dan dat?
Smash cookies
Smash cookies zijn koekjes die worden geplet nét nadat ze uit de oven komen. De voornaamste reden is dat eventuele chocolade die erin zit door het hele koekje loopt, maar ook dat het koekje in alle kieren en gaten ultiem krokant in de koektrommel terecht komt.
De (chocolate chips) cookies worden afgebakken als bolletjes en op het laatste moment worden ze geplet. Op het moment dat het koekje (en de chocolate chips ook) nog warm is, kan hij nog makkelijk van vorm veranderen. Op het moment dat de koekjes afkoelen worden ze hard en dan zijn ze lekker krokant…
Het níet perfecte koekje is populair
De smash cookies passen goed in de stroming dat niet alles er perfect uit hoeft te zien (Ugly Delicious, zoals David Chang zou zeggen!): het gaat om de smaak en niet om de perfecte vorm. Je ziet steeds vaker teksten als wrinkled of cracked, waarbij een cookie speciaal op die manier uit de oven komt. Ook hoor je steeds vaker chewy, een lekkere variant van koekjes die van binnen niet helemaal gaar zijn. Je krijgt het beste van twee werelden, enerzijds het zachte koekjesdeeg, anderzijds de krokante buitenkant. Hemels!