Redactie
Redactie Inspiratie 9 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Niet voor watjes: de Sichuanese keuken

Wij zijn dol op Chinees eten maar van alle keukens van China springt er een voor ons bovenuit: de Sichuanese keuken. Maar wat kenmerkt deze keuken precies?

De Sichuankeuken

China is echter zó groot, dat het moeilijk is om echt over Chinees eten te spreken. Er zijn grofweg vier keukens onder te verdelen in China: Shadong, Huaiyang, Cantonees en Sichuan.

De meeste Chinese restaurants in Nederland zijn Cantonees, maar vandaag staan we stil bij onze favoriet Sichuan. Het eten in Sichuan staat er om bekend onverbiddelijk pittig te zijn. Nope, deze gerechten zijn niet voor watjes.

Sichuanese keuken
Getty

Loeiheet

Gerechten zoals vis of vlees totaal ondergedompeld in een felrode saus vol met pepers, zijn geen uitzondering. En ook simpele noedels of wontons worden afgetopt met een flinke schep loeihete saus.

Soms is een gerecht zo pittig dat je bijna niks meer proeft, maar dit is in Sichuan zeker niet het geval. De smaken zijn naast pittig vooral heel levendig en komen perfect door bij elke hap. Daarnaast zijn er ook een heleboel gerechten die helemaal niet pittig zijn, voor ieder wat wils dus.

Sichuanpeper
Getty

Sichuanpeper

Het meest kenmerkende ingrediënt in de Sichuanese keuken is de sichuanpeper (ook wel szechuanpeper). Deze kleine roze bloemachtige pepers zitten in de meeste gerechten verwerkt en geven een unieke, anijsachtige smaak af.

Wanneer je er per ongeluk eentje tussen je tanden krijgt geeft de peper een tintelend, mondverdovend gevoel. Probeer dat dus te vermijden, maar sla ze als je ze in een recept ziet staan zeker niet over!

Culy Homemade: krokante kip borrelhapjes met sichuanglazuur

Hot pot

De culinaire trekpleister van Sichuan is toch wel de hot pot. Hierbij wordt een grote pot bouillon op tafel gezet, met heel heel veel pepers er in. Hoe langer de bouillon pruttelt, hoe pittiger de bouillon wordt.

Rond de bouillon heen staan op tafel verschillende ingrediënten die je in de hot pot doopt en zo gaart. Dit kan werkelijk alles zijn, van vlees tot vis maar ook groenten en tofu.

Mocht je je toevallig in de hoofdstad van Sichuan, Chengdu bevinden, ga dan zeker langs HuangCheng Laoma voor de beste hot pot van de stad. Sta je liever thuis in de fik? Leef je dan uit met dit recept voor zelfgemaakte hot pot.

Sichuanese noodles
Getty

Zelf maken

Als je je zelf in de keuken wilt wagen aan de overheerlijke Sichuanese gerechten hoef je alleen maar even langs de toko te gaan voor wat basisingrediënten. Deze komen terug in veel recepten dus als je die eenmaal in huis hebt kan je de meeste gerechten wel maken.

Onze Sichuanese kookbijbel is Sichuan Cookery van Fuchsia Dunlop. Helaas is deze moeilijk te verkrijgen, dus als je ergens een goedkoop tweedehands exemplaar tegenkomt, meteen kopen!

Recepten

Gelukkig hebben we altijd het internet nog. Wij zijn fan van deze Sichuan vis in chilibouillon, dan dan noedels, pittige aubergine en wontons van varkensvlees. En wist je dat de klassieker kung pao chicken ook uit Sichuan komt?

Maar de gerechten die Culy’s Emma echt niet kon weerstaan waren toch wel mapo tofu (tofu met varkensgehakt in pittige saus), gefrituurde kip met hele pepers, twice cooked pork en salade van geplette komkommer.

kung pao chicken
Getty

Uit eten

Geen zin om te koken maar wel in Sichuan eten? In Amsterdam kan je dan terecht bij China Sichuan Restaurant, midden tussen de Chinezen op de Zeedijk.

Voor de lekkerste Sichuan klassiekers in Rotterdam moet je bij Red Pepper zijn en in Den Haag kan je aanschuiven bij Zhao Yuan Ju.

Meer uit Sichuan:

Sichuanese keuken
Getty

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.