Alles over shokupan: het trendy Japanse melkbrood
Als je een zwak hebt voor zacht, luchtig brood, dan is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord van shokupan. Dit Japanse melkbrood is razend populair in Japan en we zien het steeds vaker terug in restaurants en broodjeszaken in Nederland. In Amsterdam kun je het brood proeven bij Best Bread Boba, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf bakken. Culy vertelt je alles wat je moet weten over shokupan.
Wat is shokupan?
Shokupan betekent letterlijk ‘eetbaar brood’ en is een Japans witbrood dat bekendstaat om zijn extreem zachte en luchtige textuur. Het geheim? De ‘tangzhong’-methode, waarbij een mengsel van bloem en water eerst wordt verwarmd tot een soort roux voordat het aan het deeg wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het brood langer vers blijft en een heerlijk elastische structuur krijgt.
Vaak wordt voor shokupan Hokkaido flour gebruikt, een hoogwaardige Japanse bloemsoort, waardoor het brood een zachte en lichtzoete smaakt krijgt.
Hoe smaakt shokupan?
Shokupan is mildzoet en boterig, met een licht melkachtige smaak. De korst is dun en zacht, terwijl de binnenkant van het brood fluffy is en bijna smelt op je tong. Het brood wordt vaak gesneden in dikke, perfect vierkante sneetjes en is ideaal voor toast, sandwiches of zelfs zonder beleg.
In Japan wordt het veel gebruikt voor ‘fruit sandwiches’ met slagroom en vers fruit, of als basis voor de populaire ‘katsu sando’ met gepaneerde varkenskotelet. Ook in de Koreaanse keuken wordt het gebruikt, onder andere voor hun befaamde ‘Gilgeori toast’. En hadden we al gezegd dat je er minstens één keer in je leven deze honey butter toast mee moet maken?
Hoe maak je shokupan zelf?
Je moet je dus even wagen aan die tangzhong-methode (roux van bloem en water), maar dan maak je dus wel een melkbrood met een zijdezachte textuur en extra lange versheid. Je kneedt het deeg, laat het rijzen, vormt het in een broodblik en bakt het tot een goudbruine, luchtige perfectie. Wil je het zelf proberen? Culy’s Winnie heeft het uitgebreid getest en opgeschreven in ons recept voor shokupan.
Waar kun je shokupan eten?
Geen zin om te bakken? Geen probleem! In Nederland kun je shokupan onder andere proeven bij Best Bread Boba in Amsterdam, een hotspot die gespecialiseerd is in Japans en Taiwanees geïnspireerde broodjes en drankjes. Hier serveren ze het melkbrood op verschillende manieren, van simpele honey butter-toast tot cubesandwiches gevuld met matchacrème, chicken teriyaki en kimchi.
Culy’s Ogechi ging langs om het te proberen. Wat ze ervan vond, zie je in de video bovenaan dit artikel!
Meer lezen over Japanse lekkernijen?
- Makkelijk Japans eten: Niratama Donburi (rijstbowl met Japanse omelet)
- De lekkerste uiensoep uit de oven met een Japanse twist (miso!)
- Makkelijk Japans eten: Niratama Donburi (rijstbowl met Japanse omelet)