Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 19 jul 2024
Leestijd: 5 minuten

5 vragen aan Shirma Rouse: ‘Waar ik niet zonder kan? Knoflookpoeder!’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Shirma Rouse.

Veel mensen zullen Shirma Rouse kennen van op het podium waar ze al jarenlang de sterren van de hemel zingt. Maar wist je dat ze eigenlijk net zo lief in de keuken staat als onder de podiumlampen? Voor 24Kitchen presenteert ze verschillende tv-programma’s én ze heeft al twee kookboeken op haar naam staan.

In Shirma’s Soul Food duikt 24Kitchen-chef Shirma Rouse de keuken in om de om je kennis te laten maken met de Caribische keuken. Ze leert je hoe je curry chicken, pastechi en Johnny cakes kan maken. Maar ze deelt ook haar persoonlijke favorieten zoals hamburgers, chicken wings en hotdogs. 

Ook gaat ze op reis! In Shirma’s Caribische Smaken ontdekt ze de rijke geschiedenis van de Caribische keuken. Ze gaat geen gebaande paden af, maar zoekt uitzonderlijke verborgen juweeltjes met een persoonlijke touch. Tijdens deze reis maak je samen met Shirma kennis met de lokale markten, boeren, vissers en restaurants die je niet zo snel terug zal vinden bij de standaard-reistips.

Shirma’s bijzondere avontuur wordt compleet gemaakt door de hulp van haar familie. Haar vader neemt haar mee naar verschillende verrassende locaties en ze bezoekt haar broer op zijn unieke hydrofarm. De hoogste tijd voor Culy om Shirma het vuur aan de schenen te leggen in onze rubriek “5 vragen aan..”

5 vragen aan Shirma Rouse

1. In Shirma’s Caribische smaken ga je op reis naar de Antillen. Welke Caribische smaakmakers moeten er volgens jou veel meer gegeten worden in Nederland?

Shirma: “Het zal voor veel mensen misschien gek klinken, maar ik vind dat we in Nederland meer waardering moeten hebben voor gedroogde kruiden. Ja, echt waar! Op de Antillen gebruiken we ongelofelijk veel droge kruiden. Dat komt in eerste instantie vanuit noodzaak, want door de hitte bederft alles snel en is het makkelijker teruggrijpen naar gedroogde varianten dan de verse. Maar los daarvan geeft het ook een hele andere smaak af.

Daarnaast is het veel makkelijker in gebruik in marinades en weeg je het veel makkelijker af zodat de verhoudingen altijd gelijk zijn. Door de jaren heen zijn gedroogde kruiden echt onderdeel van onze cultuur geworden. Bij mij staat er daarom altijd standaard een pot gedroogd knoflookpoeder in mijn kast; dat kan echt niet ontbreken.”

Zo droog je verse kruiden die je over hebt

2. Wat is je het meest bijgebleven tijdens het maken van dit programma?

“Ik dacht dat ik al veel kennis had van de Caribische keuken, maar ik ben tijdens het maken van dit programma ontzettend veel nieuwe dingen te weten gekomen. Veel verloren gerechten waar ik zelf ook nooit van had gehoord, hebben me omver geblazen.

Niet alleen de gerechten zelf blijven me bij, ook de hele manier van eten verbouwen. Ik had het net over gedroogde kruiden, maar dat betekent niet dat er niks vers te krijgen is. Sterker nog, ik ben ontzettend veel kleine plantages tegen gekomen waar lokale producten verbouwd werden. Mensen -en ikzelf ook niet voor ik dit programma ging maken- verwachten niet dat landbouw überhaupt mogelijk is op bijvoorbeeld het droge Curaçao. Ik vond het heel tof om te zien hoe de lokale bevolking toch creatief weet te zijn met de landbouw.”

3. Heb je zelf nog nieuwe dingen ontdekt of geleerd die je vanaf nu zelf gaat toepassen in de keuken?

“We kennen allemaal polenta, maar op Curacao leerde ik vlatap kennen. Het wordt daar veel gegeten als vervanger van aardappels of rijst. Het wordt bereid door water en zout in een pan aan de kook te brengen en daarna, op laag vuur, geleidelijk al roerend het maismeel toe te voegen.

De gekookte en opgestijfde substantie wordt tussen twee borden samengedrukt tot een platte ronde vorm. Je eet het samen met gestoomde vis of gestoomd vlees. Sinds ik dat daar at, kan ik je verzekeren: dat ga ik nog heel veel eten nu ik het recept ken.”

Alles over funchi: het veelzijdige maisgerecht uit de Antilliaanse keuken

4. Wat hoop je de mensen thuis mee te geven na het zien van dit programma?

“Het Caribisch gebied is een populaire vakantiebestemming. Ik hoop vooral de vakantiegangers mee te geven dat er zo veel meer te zien, doen én vooral te proeven valt dan de standaard dingen. Ga lekker over het eiland rijden en koop spullen bij de boer. 95% van alle producten op het eiland wordt geïmporteerd.

Hoe mooi is het dan juist dat je gewoon bij een boer kan stoppen en allerlei lekkere lokale producten kunt kopen. En koop ook eens iets wat je niet kent, dat maakt koken leuk en je leert er ontzettend veel van.”

5. Het tv-programma is ook voor mensen wiens grootste hobby niet per sé koken is. Naar welk adresje in Nederland moeten we volgens jou gaan als we niet zelf willen koken, maar wel alle heerlijkheden uit je programma willen eten?

“Dan raad ik met stip op nummer één het Rotterdamse La Bandera aan. Bij dit restaurant eet je het beste uit de Caribische keuken en kookt chef Erwin allerlei heerlijke stoofgerechten, rijst met bonen, mixed grill en overheerlijke spareribs. Ga daar vooral naartoe zou ik zeggen!”

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.