Alles over sfenj: de Marokkaanse donut
Donuts zijn er in alle maten, kleuren en smaken: met Oreo-vulling, crème brûlée-smaak, ja, zelfs donuts met colasnoepjes! We kunnen het zo gek niet bedenken of er bestaat een donut van. Sfenj, ook wel de Marokkaanse donut genoemd, is eerder een klassieke variant die qua smaak veel weg heeft van oliebollen. Ideaal dus voor de zoetekauwen onder ons!
Sfenj: het ultieme streetfood
Sfenj (uitgesproken Sfenz) is een Arabisch woord en betekent letterlijk ‘spons’. Een perfecte benaming aangezien ze heerlijk zacht zijn vanbinnen en krokant vanbuiten. Je kunt deze lekkernij ongezoet, gesuikerd of gedopt in honing eten. Zowel koud als warm zijn ze heerlijk.
Wanneer je naar Marokko gaat, kun je ze op zo goed als elke hoek van de straat vinden. Voor ongeveer een euro heb je al een volledige zak vol! Veel Marokkanen eten ze dan ook graag tussendoor, als ontbijt of na het avondmaal, gepaard met een lekker zoete Marokkaanse muntthee. Alleen al daarvoor zouden we zo een enkeltje naar Marrakech boeken.
https://www.instagram.com/p/B2_6CimnmQn/?utm_source=ig_web_copy_link
Zo maak je zelf sfenj
Het geheim van een perfecte sfenj is kneden, kneden en nog eens kneden. Het deeg moet soepel zijn, maar wel plakkerig. Je zou luchtbelletjes in het deeg moeten zien om een perfecte sfenj te maken. Hiervoor kun je het best een keukenmachine gebruiken.
Benieuwd naar hoe je zelf sfenj kan maken? Dan kunnen we dit recept van 24kitchen warm aan te bevelen. Hierin gaat ook rozenwater en granaatappelmelasse, wat zorgt voor een typisch aroma uit de Noord-Afrikaanse keuken.
Succes!
Meer gerechten uit de Marokkaanse keuken
- Marokkaanse gehaktballetjes met groene couscous
- Alles over Marokkaanse baghrir: pannenkoeken met duizend gaatjes
- Marokkaanse kip pasteitjes