Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van mei
Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van mei.
Voordelen van koken met seizoensgroenten
Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.
Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.
Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper vanwege van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.
Seizoensgroenten mei
Andijvie
Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloedworst, spek en appel kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus. Niet zo’n stamppot-liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie. Probeer ‘s één van deze heerlijke recepten met andijvie.
Asperges
Net zoals in april, zijn asperges ook goede seizoensgroenten in mei. Om de allerlekkerste asperges te bereiden kun je ze het beste koken op deze manier. Ook in een frisse lentequiche met doperwtjes en prei (ideetje voor op de paasbrunch?) zijn ze heerlijk, of onder een jasje van burrata en dukkah. Keuze genoeg dus! En deze 3 homemade sauzen voor bij witte asperges krijg je er gratis bij.
Bloemkool
Met bloemkool kun je echt heel veel kanten op. Aziatisch, bijvoorbeeld in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken verwerken ze ze in pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak. Handig: de allerlekkerste bloemkool koken doe je zo. You’re welcome!
Doperwt
Nieuwkomer in het lijstje deze maand is de doperwt. Dat komt goed uit, want met doperwten kan je superlekker koken. Probeer de parelcouscous met doperwten van de Couscousbar of de lentequiche met asperges, doperwtjes en prei (alle drie in seizoen deze maand!). Eerder een pasta-lover? Deze pittige pasta met spek en doperwten is to die for.
Groene selderij
Wie aan groene selderij denkt, denkt misschien meteen aan hartige hoofdgerechten. Had jij gedacht dat je ook frisse appel-selderij-munt ijsjes kunt maken? Voor je het weet stijgt de temperatuur weer naar exotische waarden, en dan ben je blij dat je deze ijsjes in je vriezer hebt liggen.
Ook in deze quinoa-salade met granaatappel en hazelnoot komt selderij prima tot z’n recht. En wist je trouwens dat je je eigen selderij kunt kweken in de vensterbank? Beter dan dat wordt het niet.
Kropsla
Deze supergezonde groente komt helemaal tot zijn recht deze maand. Heerlijk als ondergrond voor deze kruidige couscoussalade met worstjes, avocado en feta of om deze Vietnamese pannenkoeken mee in te pakken. Wil je sla grillen op de barbecue? Dat kan! Check daarvoor onze do’s en don’ts voor salades op de grill.
Paddenstoelen
Met smaakvolle paddenstoelen kan je zó veel kanten op dat het moeilijk wordt om te kiezen waar je trek in hebt. Denk aan deze paddenstoelensoep met brood, deze vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen, dit stoofpotje met buikspek en spekblokjes of deze bulgur met maïs, paddenstoelen en landhoen.
Prei
Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Prei kun je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkende preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons.
Raapstelen
Deze supergezonde groente is lekker in stoofpotjes, met couscous of puree. Daarnaast zijn ze ook rauw heerlijk in een salade (in kleine blokjes) of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn raapstelen perfect om in te maken.
Radijs
Eet ze lekker rauw als snack of ga lekker los met deze verrassende warme bereidingen van radijsjes. Radijsjes zijn topgroenten die lekker smaken in frisse salades (zoals deze veldsla met geitenkaas en radijs), in Japanse sushibowls of op een gepofte (zoete) aardappel. Lekkerrrrr!
Spinazie
Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog verwerkten we spinazie in deze groene shakshuka en in deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt. Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de Indian lovers is deze saag paneer een echte must-try. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.
Spitskool
Oh yes, zijn wij blij dat we in mei een excuus hebben om deze goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette te bereiden! Meer inspiratie nodig? Dit zijn drie manieren om alles uit spitskool te halen. Een doodgewone groente, maar met een beetje creativiteit behaal je meteen chefwaardige resultaten.
Uien
Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? (Nee, het is nooit te vroeg om je barbecue onder het stof vandaan te halen). En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet? Als we je hiermee nog niet konden verbazen, probeer dan dit waanzinnige kaas-uienbrood, want van deze smaakexplosie valt iedereen van zijn stoel.
Wortelen
Wortelen klassiek en saai? Helemaal niet. Verras je gasten met dit kleurrijke gerechtje met wortels, vadouvan en parelgort of met deze Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu. Nog een voorgerecht nodig? Probeer deze snelle wortelsoep met munt en dukkah eens. Extra handig: dit is hoe je wortels het best bereidt.
Et voilà: je kookinspiratie voor seizoensgroenten in mei zit weer helemaal goed! Geheugensteuntje nodig? Print deze seizoenskalender dan uit en hang ‘m op in je keuken. You’re welcome.