De lekkerste seizoensgroenten van januari
Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van januari.
Voordelen van koken met seizoensgroenten
Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.
Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.
Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper vanwege van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.
Seizoensgroenten januari
Aardpeer
De smaak van aardpeer is de grand cru onder de groenten. Nootachtig! Zoet! Verfijnd! Wij slaan ze in januari dan ook graag in groten getale in. Onze favoriete recepten ermee? Deze aardpeersoep met knapperige Prosciutto en hazelnoten is heerlijk, net als deze aardpeerpuree of deze patatas bravas van aardpeer.
Ook de moeite waard om eens te proberen: pasta met aardpeer en Parmezaanse kaas.
Prei
Prei zit opvallend vaak verwerkt in groentengerechten van hippe wijnbars en dat is niet zonder reden. Goed bereid is prei een delicatesse, let maar eens op. De gekonfijte prei met Puy-linzen van Ottolenghi is een recept waarmee dat helemaal goed komt. Verder zijn we eveneens dol op een winters preistamppotje, op pasta met worst, prei en citroen en op poireaux vinaigrette, een heerlijke Franse klassieker.
Paddenstoelen
Paddenstoelen worden dan wel meestal gelinkt aan herfst, ook in januari groeien ze nog. En da’s goed nieuws, want met paddenstoelen kun je héél veel lekkers op tafel zetten. Onze favorieten?
- Culy Homemade: ravioli met paddenstoelen
- Culy Homemade: traybake met gnocchi, paddenstoelen, tijm en gorgonzola
- Culy Homemade: herfstige ramen met paddenstoelen
- Culy Homemade: good old broodje shoarma… van paddenstoelen!
Rode kool
Rode kool is niet alleen spotgoedkoop en supergezond, maar ook nog eens behoorlijk veelzijdig. Als ouderwets comfort food serveren we het graag bij schnitzel, gegrild en met groene tahin maak je juist iets reuzehedendaags. En als ‘t aan restaurant Scheepskameel ligt, dan krijgt rode kool gezelschap van sinaasappel en walnoot, als winterse salade. Schitterend idee.
Boerenkool
De groene superfood waar wij niet genoeg van kunnen krijgen. Deze seizoensgroente wordt al lang niet alleen maar ingezet voor de traditionele ‘boerenkool met worst’, maar is ook van harte welkom in deze gezonde soep met spinazie en boerenkool, op deze tortilla met feta en in deze variant van mac ‘n cheese.
Knolselderij
De verfijnde smaak van knolselderij overtreft alles. Of je ‘m nu inzet als geroosterde knolselderijsteak, als vega hamburger of als vervanger van shoarma: de smaak van die lelijke knol weet ons altijd weer positief te verrassen. En daarmee is knolselderij misschien wel onze favoriete seizoensgroente van januari.
Pastinaak
Vaker koken met pastinaak? Januari is er de uitgelezen maand voor! Bij Culy hebben we er heel wat lekkere recepten voor. Kijk maar:
- Culy Homemade: simpele pastinaaksoep met appel en tijm voor een gezonde start
- Culy Homemade: sticky pastinaak met bruine boter en nootmuskaat
- Culy Homemade: pastinaak stamppot met knapperige chorizo en salie
- Culy Homemade: herfstige traybake met krieltjes, spek, pastinaak en oesterzwam
- Culy Homemade: rodekoolsteaks met pastinaakcrème en kruidkoek-croutons
- Culy Homemade: gnocchi met pastinaak, beurre noisette, hazelnoten en salie
Spruiten
Het onpopulaire imago van spruiten vinden wij compleet onterecht. De smaak van zo’n klein groen kooltje is immers onevenaarbaar. Toch is het soms een uitdaging wat je ermee kunt doen. Er is gelukkig méér dan stampen of koken! Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze 8 anders-dan-anders recepten met spruiten.
Winterpeen
In tegenstelling tot bospeen bevat winterpeen minder vocht. Dit maakt het een minder geschikte keuze om rauw te eten. De winterpeen komt ‘t best tot z’n recht wanneer het langer gestoofd of gebakken wordt: het resulteert in een ultieme zoete, winterse wortelsmaak. De winterpeen doet het ook erg goed in soepen. En wat dacht je van een goede carrot cake? Jawel, lekker met winterpeen.
Meer winterse inspiratie?
- Culy Basics: winterse aardappelgratin
- Dit zijn de lekkerste drankjes voor in de winter
- Culy Homemade: de ultieme boerenkoolsalade voor in de winter