Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van maart
Een nieuwe maand, dat betekent: nieuwe producten in het seizoen! In de laatste wintermaand gaan we langzaam over van warme, winterse smaken naar wat frisser groen. Wat zijn de seizoensgroenten van maart? We zetten het voor je op een rij. Inclusief kooktips natuurlijk – je kent ons toch.
Voordelen van koken met seizoensgroenten
Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee.
Ten eerste zijn seizoensgroenten in optimale omstandigheden geteeld – het zijn niet voor niets ‘seizoens’groenten – duhh. Daardoor zijn ze nu op hun lekkerst!
Ze hoeven bovendien een minder lange weg af te leggen (want: gewoon dicht bij huis geteeld in plaats van in verre, zonnige oorden), waardoor ze een stuk verser en gezonder op jouw bord belanden, en ook nog eens goedkoper zijn. Win-win-win-win!
Reden genoeg dus, om lekker met het seizoen mee te koken. We zetten de seizoensgroenten van maart voor je op een rijtje.
Waar kun je het vocht van augurken, kappertjes en zilveruitjes allemaal voor gebruiken?
Seizoensgroenten van maart
Andijvie
Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloedworst, spek en appel kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus.
Niet zo’n stamppot-liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie. Probeer ‘s één van deze heerlijke recepten met andijvie.
Bietjes
Bietjes: je houdt ervan of je houdt er niet van. Maar door ze in deze frisse rode bietentortilla te verwerken of door ze als carpaccio te gebruiken voor sinaasappel en geitenkaasmousse is het vast niet moeilijk om voor goed verliefd te worden op deze groente. Weten hoe je ze moet bereiden? Bieten koken als een master doe je zo.
Boerenkool
De groene superfood waar wij niet genoeg van kunnen krijgen. Deze seizoensgroente wordt al lang niet alleen maar ingezet voor de traditionele ‘boerenkool met worst’, maar is ook van harte welkom in deze gezonde soep met spinazie en boerenkool, op deze tortilla met feta en –holymoly– in deze variant van mac ‘n cheese. Welke probeer jij vanavond als eerste uit?
Paddenstoelen
Met paddenstoelen kan je zó veel kanten op dat het moeilijk wordt om te kiezen waar je trek in hebt. Denk aan deze paddenstoelensoep met brood, deze vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen, dit stoofpotje met buikspek en spekblokjes of deze bulgur met maïs, paddenstoelen en landhoen.
Paprika
We <3 paprika, en zeker wanneer de groente in het seizoen is. Onze favoriete recepten? Caprese van puntpaprika’s met Burrata, snelle paprikasoep met mascarpone en oregano en salade met geroosterde paprika, kappertjes en Parmezaan. Ook lekker: Thaise geroosterde paprika’s met korianderzaad en limoen
Paksoi
Is paksoi jou (nog) onbekend? Hier lees je wat je er zo allemaal mee kan doen. Erg lekker vinden wij ook deze gegrilde paksoi salade met paddenstoelen of deze kip in kokosjasje met babypaksoi.
Winterpostelein
Postelein is nog niet volledig ingeburgerd in Nederlandse keukens, maar het wordt tijd dat daar verandering in komt. Deze frisse groene blaadjes kunnen tegen strenge vorst, waardoor het een van de weinige bladgroenten is die je deze tijd van het jaar vers kunt eten. Je kunt winterpostelein gebruiken in een salade, maar je kunt hem ook in een stamppot gebruiken, bijvoorbeeld in plaats van andijvie.
Prei
Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Prei kan je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkende preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons.
Radijs
Eet ze lekker rauw als snack of ga lekker los met deze verrassende warme bereidingen van radijsjes. Radijsjes zijn topgroenten die lekker smaken in frisse salades (zoals deze veldsla met geitenkaas en radijs), in Japanse sushibowls of op een gepofte (zoete) aardappel. Lekkerrrrr!
Spinazie
Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog verwerkten we spinazie in deze groene shakshuka en in deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt. Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de liefhebbers van de Indiase keuken is deze saag paneer een echte must-try. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.
Uien
Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? (Nee, het is nooit te vroeg om je barbecue onder het stof vandaan te halen). En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet? Als we je hiermee nog niet konden verbazen, probeer dan dit waanzinnige kaas-uienbrood, want van deze smaakexplosie valt iedereen van zijn stoel.
Witlof
De laatste seizoensgroente van maart: witlof! Zo bereid je witlof het allerlekkerst (zo lekker dat zelfs kinderen er dol op zijn!) als bijgerecht, maar verwerken in een witlofschotel met ham en homemade kaassaus of witlofsoep met gegrilde coquilles kan natuurlijk ook.
Et voilà, zo heb je meteen genoeg inspiratie voor de maand maart.
Nog meer duurzame kookinspiratie?
- 7 tips om duurzamer te koken en eten
- Weekmenu: 7 x koken met (zoveel mogelijk) restjes
- Handige tip: gooi pompoenpitten niet weg, maar rooster ze in de airfryer