Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 4 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo heet is jouw eten: pittigheid meten met de Scovilleschaal

Er worden wedstrijden voor georganiseerd en discussies over gevoerd: want wat is nou écht de pittigste peper en wie kan het best tegen al deze pittigheid? Maar wist je dat al sinds het begin van de 20e eeuw deze discussies besloten kunnen worden met de Scovilleschaal: hét meetbare model om pittigheid te vergelijken.

Je zou er maar proefkonijn voor moeten zijn.

Dit moet je weten over de Scovilleschaal

Omdat het knap lastig is om de pittigheid van een peper op gevoel te meten, kwam Amerikaan Wilbur Scoville in 1912 met een test: door de concentratie van capsaïcine (de stof die de heetheid geeft) te berekenen kreeg elke peper een getal op de schaal van Scoville. En ja, hier kwam een testpanel bij kijken.

De pittige pepers van nu

Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en gebruiken wetenschappers een techniek genaamd High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) om de exacte concentratie capsaïcine in een peper te bepalen.
Hoewel het proces dus enigszins is veranderd, blijven we de Scovilleschaal gebruiken om de hitte van pepers te meten.

Hoog op de schaal van Scoville

Maar wat scoort er nu hoog en wat lager? Volgens Wikipedia scoort sambal oelek 2000 op de schaal van Scoville en tabasco 5000. Jalapeño’s variëren tussen de 2500 en 30.000 en habanero’s kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken. We schreven al eerder over de heetste pepers van de wereld: de Carolina Raeper tikt met gemak de 2.200.000 aan. Ter vergelijking: de gemiddelde inwoner van Nederland beschouwd tussen de 500 en 1000 op de schaal van Scoville als pittig.

Afblussen

Gaat het pittigheidsgehalte – bijvoorbeeld in deze pittige recepten – voor jou iets te ver, dan zit er maar een ding op: afblussen die handel. En nee, dat doe je niet met een slok water. Sterker nog: dat verspreidt de boel zelfs verder in je mond. Beter kun je een slok melk nemen, wat yoghurt, iets zoets met veel suiker of een lepeltje honing. Ook een goed idee: zetmeel – rijst dus. En last but not least: zuur concurreert goed met pittig, denk dus aan citrus of een wat zure limonade.

Meer over pittig eten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.